Psaltaren 4:4

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podcast (info längst ner i inlägget).

+

Ni skall veta att Herren har varit förunderligt god mot mig,

han hör när jag ropar till honom.” – Ps 4:4

+

I den förra versen som vi stannade till vid, Ps 4:3, hörde vi David anklaga sina fiender med orden: Ni mäktiga, hur länge skall ni skymfa min heder, älska tomhet och bruka lögn? I dagens vers verkar David fortsätta tala till sina mäktiga motståndare, men tonen tycks inte riktigt vara densamma som tidigare, när David säger: ”Ni skall veta att Herren har varit förunderligt god mot mig, han hör när jag ropar till honom.”

Eftersom vi bara har tillgång till Davids skrivna ord kan vi inte veta med vilket tonläge David talar i dagens vers. Är orden ni skall veta början på en varning, eller början på en inbjudan till den gemenskap som tron på Herren innebär? Utifrån de tidigare verserna i denna psalm är det kanske lättare att uppfatta dagens vers som ett hot, men om vi bortser från sammanhanget ligger det ändå något inbjudande över dagens vers.

Oavsett vilken ton David ursprungligen hade då han uttalade dessa ord, visar dagens vers någonting också för oss: Herrens godhet är förunderlig – den går inte att räkna ut. Den är nåd utöver nåd, den är större och djupare än vad vi någonsin kan förstå eller tänka oss. Denna på något sätt överrumplande godhet hos Gud finns beskriven på ett annat ställe i Psaltaren, där vi läser: Jag faller ner, vänd mot ditt heliga tempel, och prisar ditt namn, du som är god och trofast. Du har gjort långt mer än du lovat. Du svarade mig när jag ropade, du fyllde mig med kraft (Ps 138:2–3).

Att Herrens godhet är förunderlig bör vi uppfatta som en hälsning till oss som läser den här versen idag, oavsett vilket tonfall eller vilken ursprunglig intention kung David hade. David kan knappast ha haft oss i åtanke när han uttalade orden som utgör dagens vers, men den helige Ande kan mycket väl ha haft det.

Bibeln själv lär oss att varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv (2 Tim 3:16), och Gud, som inte är bunden av tiden som vi är, har haft dig och mig i åtanke, när han med sin helige Ande vägledde David att skriva dagens vers. Också aposteln Petrus talar om detta, när att skriver att ingen profetia har förmedlats genom mänsklig vilja, utan drivna av Helig Ande har människor talat ord från Gud (1 Pet 1:21).

Gud har gett oss sitt ord då han genom sin helige Ande varit verksam i de människor som skrivit ner det, och det Ordet har evig giltighet. Profeten Jesaja visar detta när han förmedlar att gräset torkar, blomman vissnar, men vår Guds ord består i evighet (Jes 40:8). Också Jesus visar detta, när han säger: Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå (Matt 24:35). Amen.

+

Bön: Idag vill jag tacka dig, min käre himmelske Fader, för din förunderliga godhet. Den kan jag aldrig förstå, men visa mig mer av den – låt mig få upptäcka mer av vem du är och vad som är din vilja med mig. Tack också för att ditt ord gäller i varje tid och situation, så att jag kan få lita på att de löften som du uttalat i ditt ord, gäller också mig, också idag, också här och nu. Det ber jag i Jesu namn, Amen.

+

De inspelade psaltarmeditationerna finns också publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna också där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Evening Improvisation (with Ethera) by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

3 reaktioner till “Psaltaren 4:4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: