Psaltaren 4:3

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Ni mäktiga, hur länge skall ni skymfa min heder, älska tomhet och bruka lögn?” – Ps 4:3

+

I dagens vers möter vi en beskrivning som kanske hjälper oss att bättre förstå situationen som beskrivs i den förra versen. För i Ps 4:2 fick vi till oss både hur David ropade till Gud om hjälp och hur han uttryckte sin trygga övertygelse om att Gud är närvarande och kommer att gripa in när David är hotad. Dagens vers verkar beskriva det sammanhang som David var i när han uttalar sin bön och sin trygga förvissning i Ps 4:2.

I versen idag tilltalar David de mäktiga, och frågar dem: hur länge skall ni skymfa min heder, älska tomhet och bruka lögn? Att det är just mäktiga människor som hotar David har vi stött på tidigare, då vi för ett tag sedan stannade till vid Ps 2:2, där David berättar att jordens kungar reser sig och furstarna gaddar sig samman mot Herren och hans smorde. Vid det tillfället uppmanar David också dessa mäktiga motståndare att besinna sig, han säger: Konungar, besinna er, ta varning, ni jordens härskare (Ps 2:10). Att Gud griper in mot de mäktiga fienderna berättar David också om i ett annat sammanhang, vi läser: Han räddade mig från mäktiga fiender, mot motståndare som var starkare än jag. De anföll mig på min olyckas dag, men Herren kom till min hjälp (Ps 18:18–19).

När David sedan frågar hur länge det han utsätts för ska få pågå, får vi förstå det som en fråga både till de mäktiga fienderna och till Gud. Även om det tycks vara de mäktiga som främst är frågans adressat, så kan vi på samma gång se på frågan som åtminstone delvis riktad till Gud: Hur länge ska du, Gud, tillåta dessa mäktiga att fortsätta som de gör?

Just detta till synes otåliga sätt att be till Gud, med frågor som inleds med ord som när, varför eller hur länge finns det många exempel på i Psaltaren (se t ex Ps 6:4, 13:2–3, 74:10 och många fler). Det faktum att psaltarens bok innehåller så många exempel på sådana böner, visar att också vi får be på det sättet. När vi ber är vi ju i samtal med en allvetande Gud – han känner till våra frågor och vår otålighet, även om vi inte ger uttryck för den när vi talar med honom. Eftersom Herren redan känner vår oro helt och fullt, dess orsak, form och fulla djup, har vi anledning att verkligen försöka komma precis som vi är och med precis allt som vi bär på till Gud i bönen. Att be ärligt och uppriktigt är en läxa som Psaltaren har stor stora möjligheter att lära oss.

Det kunde här också vara på sin plats att påminna om att också Jesus bad på detta sätt vid det tillfälle då han var som allra mest utlämnad: på korset. Där bad han, berättar evangelisten Matteus, alldeles före sin död: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? (se Matt 27:46, orden återfinns i Ps 22:2). Gud inte bara är hos oss i vår oro, ångest och otålighet, han blev också människa och har därför också delat våra erfarenheter av mörkret. Men han har också besegrat det med sin död och uppståndelse, och ger varje människa som kommer till honom i tro del i den segern.

+

Bön: Min käre himmelske Fader, du har hört att också jag har ställt denna fråga: Hur länge, Herre? Du är alldeles medveten om, Herre, vad det är som ansätter mig, och vad det är som jag så otåligt längtar efter. Hjälp mig i varje stund att lita på att du är här, och att du är den som vet mitt allra bästa. Fäst min blick på din Son, han som har delat all min oro och rädsla, och som avstod allt för mig. I Jesu namn, Amen.

+

De inspelade psaltarmeditationerna finns också publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna också där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Embrace by Sappheiros | https://soundcloud.com/sappheirosmusic
Music promoted on https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: