Psaltaren 4:2

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Svara mig när jag ropar, Gud, du som skaffar mig rätt. Du öppnar vägen när jag är trängd. Visa mig nåd och hör min bön.” – Ps 4:2

+

Den vers som vi stannar till inför idag är för det första en bön om hjälp: Det uttrycks i fraserna svara mig när jag ropar och visa mig nåd och hör min bön. Psaltaren innehåller många böner om och rop på hjälp – vi har redan stött på ett exempel på detta i Ps 3:8, där det står: Herre, grip in, rädda mig, min Gud! Bönen om hjälp i dagens vers tillhör med andra ord ett tema som vi redan har stött på och känner igen en smula.

Men en ny beskrivning får vi också till oss idag. Det står att Gud är den som skaffar mig rätt. Gud vill alltså ge eller förse dig och mig med något, rätt, men vad innebär det? Vi kan börja med att konstatera att Gud älskar det som är rätt, i Ps 33:5 läser vi: Rätt och rättfärdighet älskar han, hans kärlek fyller hela jorden. Också det motsatta är sant om Gud, att han avskyr det som är orätt och falskt, till exempel läser vi att Herren avskyr den som är falsk, men de rättrådiga har hans vänskap (Ords 3:32).

Det som Gud älskar, vill han också att hans barn ska ha del av. Och eftersom Gud älskar det som är rätt, vill han att också du och jag ska få del av det. Utifrån uttrycket i dagens vers att Gud skaffar mig rätt, kan vi dessutom sluta oss till att han inte bara passivt erbjuder rätten – utan han är aktiv i att den ska bli vår. Han skaffar den, åt oss.

Uttrycket att Gud skaffar mig rätt återfinns på ett par andra ställen i Guds Ord: profeten Jesaja uttalar att han som skaffar mig rätt är nära (Jes 50:8), och profeten Mika att han tar sig an min sak och skaffar mig rätt (Mika 7:9). Utifrån de versernas sammanhang kan vi ana att Guds rättsskaffande både har att göra med både livet här och nu, och med det liv som väntar hans barn efter detta livet, i evigheten hos honom. Annorlunda uttryckt: Guds omsorg om oss, som tar sig uttryck i att han är aktiv, handlar om både det liv som du och jag lever här och nu, och om det liv som han inbjuder oss att få del av.

Dagens vers talar också om att Herren öppnar vägen när jag är trängd.Det finns många situationer som vi kan vara i, där vi upplever oss trängda. Också i det sammanhanget har Gud ett dubbelt perspektiv i sin omsorg om oss: både detta livet och det liv som kommer sedan. En människa kan vara trängd i en viss situation i livet här och nu – av till exempel människor eller sammanhang. Varje människa som upplever det har fått ett löfte av Gud om en väg framåt – det visar dagens vers. Han öppnar vägen när vi är trängda.

Men sedan kan en människa också känna sig trängd inför att livet har ett slut, och inför att någon en dag ska rannsaka mig och det liv jag levt. Minnet av mina egna tankar, ord och gärningar gör sig påminda och tränger sig på mig. Men också då har Gud öppnat en väg. Han har blivit människa i Jesus Kristus, som gett sitt liv för oss, som säger om sig själv: Jag är vägen, sanningen och livet. Han öppnar vägen när jag är trängd.

+

Bön: Så tackar jag dig, min Gud och Fader, för din omsorg om mig, som är verksam både den här dagen och stunden, och inför hela den evighet som du ensam känner, men som du bjuder in mig och alla människor till. Jag tackar dig också, käre Far, för att du har öppnat en väg för mig. Du ser och vet om precis vad det är som tränger mig. Hjälp mig att ha blicken fäst på dig, och se dig väg, idag och alla dagar. I Jesu namn, Amen.

+

De inspelade psaltarmeditationerna finns också publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna också där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Our Journey Ends Here by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: