Psaltaren 4:1

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

För körledaren, till stränginstrument. En psalm av David.” – Ps 4:1

+

Idag fortsätter vår vandring genom Psaltaren in i ny psalm, Psaltaren 4. Och för andra gången stöter vi på vad vi kan uppfatta som någon form av beskrivning eller överskrift, dagens vers lyder ju: För körledaren, till stränginstrument. En psalm av David.

Förra gången vi stötte på en sådan här beskrivning eller överskrift var i inledningsversen till den förra psalmen, alltså Ps 3:1. Den versen lyder: En psalm av David när han flydde för sin son Absalom. Vi förstår att den psalmen tillkommit i ett visst sammanhang, men dagens överskrifts-vers ger oss ingen sådan beskrivning av tid, plats eller omständighet.

Däremot får vi till oss två andra saker: Psalmen är skriven för körledaren och till sträng-instrument. Dessa två anvisningar återfinns tillsammans på några ställen i Psaltaren, i inledningsverserna till psalmerna 6, 54, 55, 67 och 76. Samma dubbla anvisning återfinns intressant nog också i den allra sista versen i profeten Habackuks bok, som i sin helhet lyder: Herren, min härskare, är min styrka. Han gör mig snabbfotad som gasellen, och jag kan löpa över bergen. För körledaren, till stränginstrument (Hab 3:19).

När vi mera specifikt tittar närmare på begreppet för körledaren, kan vi börja med att konstatera att denna anvisning är mycket vanlig – uttrycket återfinns i till exempel Ps 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, och många, många fler. Anvisningen för körledaren betyder inte att psalmen skulle vara avsedd för vilken körledare som helst, utan det handlar om någon som fått i uppgift att på något sätt leda lovsången i Guds boning, templet i Jerusalem.

Men anvisningen är mer specifik än så. Uttrycket för körledaren, till stränginstrument visar att det handlar om någon som fått ansvaret att leda den sektion av tempelkören eller tempelmusikerna som spelade just stränginstrument. Begreppet till stränginstrument är precis så ospecifikt som det framstår för oss. Bakom svenskans stränginstrument finns det hebreiska neginoth, som just syftar på alla möjliga slags stränginstrument: harpa, psaltare, violin, med mera. Med andra ord måste ansvaret att vara körledare till stränginstrument ha inneburit att man ledde en viss sektion eller grupp bland alla de lovsjungande i templet, men man var inte den övergripande ledaren.

Utifrån den dubbla anvisning i dagens vers, kunde det vara värt att fundera över vår egen roll och uppgift som kristna. Vi människor kan aldrig vara huvudledare eller dirigent för den lovsångskör som är Kristi kyrka på jorden. Det kan bara den helige Ande vara. Men vi kan vara deltagare i lovsången till Herren. Och vi kan leda, instruera och inspirera andra till att lovsjunga universums skapare och Herre. Denna uppgift är mycket större och bredare än att bara syfta på dem som begåvats med musikalitet eller vacker sångröst. Det handlar om att en människa genom sitt liv kan vara ett exempel för andra i hur hela livet kan bli till en lovsång till Herren. Att inbjuda, instruera och uppmuntra andra till att lovsjunga Gud är varje kristen människas uppgift, på något sätt. Också din och min.

+

Bön: Tack, käre himmelske Far, för att det djupaste syftet med mitt liv är att lovsjunga dig, du som är värd all vår lovsång. Låt hela mitt liv få bli till inte bara en lovsång till dig, utan också till ett vittnesbörd som väcker lovsång hos andra. I Jesu namn, Amen.

+

De inspelade psaltarmeditationerna finns också publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna också där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Jul by Scott Buckley | http://www.scottbuckley.com.au
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: