Psaltaren 3:7

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Jag fruktar ej för de tiotusen, som ansätter mig från alla håll.” – Ps 3:7

I dagens vers fortsätter David att tala om den trygghet som han känner, trots att han lever under otrygga omständigheter. Guds närvaro och beskydd är något verksamt och kännbart, till och med nu när de tiotusen ansätter David från alla håll. Till och med mitt i kaoset är David på det klara med att det som han uttryckt i en tidigare vers fortfarande gäller: Herren stöder mig (Ps 3:6). Det är svårt att måla en tydligare bild av den trygghet och frid som är resultatet av Guds närvaro och beskydd, än vad dagens vers gör.

Davids ord påminner oss om det faktum att det är först i otryggheten som vi upptäcker tryggheten hos Gud. Eller annorlunda uttryckt: Det är först när vi blir angripna som vi kan förstå vad det betyder att Gud är vår sköld. Talet om Guds omsorg och beskydd blir så mycket lättare att förstå och ta till sig om orden hänger samman med ett faktiskt sammanhang eller en faktisk erfarenhet.

David uttrycker i en annan psalm hur han på ett liknande sätt skulle känna sig trygg om han befann sig i en hotfull eller farlig situation. Han säger då att om en krigshär hotar mig känner jag ingen fruktan, om kriget kommer är jag ändå trygg (Ps 27:3). Vilka omständigheterna är när David uttalar de orden vet vi inte. Vad vi däremot vet är att David verkligen är ansatt när han uttalar orden som är dagens vers, för i den inledande versen till den psalm vi nu rör oss i (alltså Ps 3:1), fick vi ju veta att den har sitt ursprung ifrån en period när David tvingades fly ifrån Absalom, sin egen son. Så när David säger det han säger i dagens vers, så kan vi vara säkra på att han talar av erfarenhet. Dagens vers är inte önsketänkande från Davids sida, det är fakta utifrån praktisk erfarenhet.

Det kan dock vara på sin plats att påpeka, att all denna självklara förtröstan och bergfasta trygghet som kung David ger uttryck för – det är Guds verk. Av all den frid och tillförsikt som David åter och åter ger uttryck för i sina psalmer här i Psaltaren, är inte en endaste smula hans egen förtjänst eller bedrift.

Utgångspunkten för att vi ska kunna lära känna Gud och den frid och trygghet som finns hos honom är inte vårt sökande, utan att han har gett sig till känna. Hos profeten Sakarja uttrycks en princip som gäller också i det här sammanhanget: ”Varken med styrka eller makt utan med min ande, säger Herren Sebaot.” (Sak 4:6)

Den människa som läser i psaltaren och stöter på Davids förtröstan och trygghet, för den människan är frågan kanske inte långt borta: Är det möjligt för mig att kunna uttrycka det David uttrycker? Kan jag få uppleva en sådan trygghet och frid, att jag kan säga som David i dagens vers: Jag fruktar ej för de tiotusen, som ansätter mig från alla håll.

Svaret på den frågan är: Ja, fortsätt läsa! För det är i sitt ord som Gud har lovat att möta oss och ge oss det vi behöver. För Guds ord levande och verksamt (Heb 4:12), och det gör vad Gud vill (Jes 55:11). Och Gud vill att alla människor ska räddas och komma till insikt om sanningen. (1 Tim 2:4).

+

Bön: Gode Gud, käre Herre, tack för den trygghet som du vill uppenbara för mig, varje dag och varje stund. Tack för att vägen till den tryggheten inte är min egen kraft eller mina egna försök, utan ditt levande ord. Hjälp mig att leva av det ordet. I Jesu namn, Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Otjánbird Pt. I by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

2 reaktioner till “Psaltaren 3:7

 1. Hej!!
  Är det paus eller slut på Dagligt Bröd?
  Saknar mailet nu någon söndag tillbaka.
  Tycker om det ni ger, Tack det betyder så mycket

  Gilla

  1. Hej Annelie. Både jag och nej! Projektet Dagligt Bröd med dagliga andaktar finns inte kvar, men jag uppdaterar (nästan) varje söndag med en andakt utifrån en psaltarvers. Om du tidigare fått mail med varje uppdatering, men inte längre får det, skicka då ett mail till dagligtbrod@gmail.com, så försöker jag lösa det.
   Roligt att du hittat hit.
   Önskar dig en fin dag och Guds välsignelse.
   Mvh
   Fredrik Borglin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: