Psaltaren 3:6

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Jag lade mig ner, jag sov, jag vaknade – Herren stöder mig.” – Ps 3:6

Vi har tidigare konstaterat att ett tema i denna psalm är tryggheten hos Gud – David kan känna sig trygg, trots de många fiender som på olika sätt angriper honom. Det är Gud som är garanten för den tryggheten, och i dagens vers talar David om denna trygghet på ett nytt sätt: Den finns där inte bara på dagen, utan också på kvällen, på natten och på morgonen, för Davids säger: Jag lade mig ner, jag sov, jag vaknade – Herren stöder mig.

Det ligger något mycket förtröstansfullt i att David kan säga dessa ord: han kan lägga sig ner på kvällen, somna in och sova och sedan vakna på morgon, eftersom Herren är hans stöd. Eller annorlunda uttryckt: det är Gud som med sitt stöd och beskydd gör det möjligt för David att kunna somna in, sova och sedan vakna. Just den insikten uttrycker David också på ett annat ställe, han säger såhär: Jag lägger mig ner i frid och sover. Du, Herre, låter mig bo i trygghet (Ps 4:9).

Men det är viktigt att se att David även haft rakt motsatta erfarenheter. I Psalm 22 ropar han ut: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Jag ropar förtvivlat, men du är långt borta. Min Gud, jag ropar om dagen, men du svarar inte, jag ropar om natten men finner ingen ro (Ps 22:2–3). Under natten kan det bli verkligt tydligt att Gud är den som förmår ge oss människor den sanna friden. Likafullt kan det vara under natten som vi människor kan känna oss som allra minst, och då också Gud kan kännas som allra längst borta. David fick uppleva båda dessa nattens ytterligheter.

För den människa som delar Davids upplevelse av förtvivlan och övergivenhet, och som upplever att Gud inte svarar eller att han är långt borta, för den människan kan det vara gott att få en påminnelse om: De ord som David uttalade om att vara övergiven av Gud, de orden har Jesus ropat ut på korset: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? (Matt 27:46). Och den frid som i natten kan kännas så långt borta, den har Jesus lovat att ge. Han säger: Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet (Joh 14:27).

Dessa båda saker, korset och Jesu löfte om frid, hänger samman – och vi bör försöka se dem tillsammans. Jesu ord om att ge oss frid är inte ett löfte som står för sig själv – det är ett löfte att ta till sig i ljuset av korset. För: Det är han som av kärlek till dig och mig gick in och delade gudsövergivenheten på korset – det är han som lovar oss den frid som världen inte kan ge. Det är han som blev människa för vår skull, och som gav sitt eget liv för att rädda oss från mörker, synd och död – det är han som lovat oss frid. Eller som Paulus uttrycker saken i Rom 8:32: Han som inte skonade sin egen son utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla, varför skall han inte skänka oss allt med honom?

+

Bön: Käre himmelske far, jag ber om den frid som du i Jesus Kristus har lovat de dina. Herre, du vet hur väl jag behöver den, liksom du vet precis vad som är min ofrid. Jag ber också för den kommande natten: Låt dem som denna natt ska sova få somna in i frid och i morgon vakna upp till ännu en dag av nåd. Låt dem som ska vaka känna att du bär också i nattens timmar. Hjälp mig och alla människor att se och förstå att du som redan gett ditt liv för oss, också ska ge av den frid som du har lovat. I Jesu namn, Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Evening Improvisation (with Ethera) by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: