Psaltaren 3:5

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Jag ropar högt till Herren, och han svarar från sitt heliga berg.” – Ps 3:5

I den psalm som vi nu vandrar igenom, finns det två olika teman. Dels talar David om sina fiender: att de är många och reser sig mot honom (v. 2), att de ansätter honom från alla håll (v. 7), och att de till och med attackerar hans tro, när de säger att han inte får någon hjälp av Gud (v. 3). Davids fiender är det ena temat i denna psalm.

Men trots dessa fiender berättar David att han ändå är trygg, eftersom Gud är hans sköld och ära och den som ger honom seger (v. 4). David kan slå fast både att Herren stöder mig (v. 6) och att hjälpen kommer från Herren (v. 9). Trots fiendernas alla angrepp är David trygg hos Gud – det är det andra temat här i Ps 3.

Mitt emellan dessa båda teman hittar vi dagens vers, där David säger: Jag ropar högt till Herren, och han svarar från sitt heliga berg. Dagens vers berättar för oss hur David kan vara trygg trots det som sker – eftersom han ropar högt till Herren. Han vet vart han ska gå med sin oro och sina svårigheter. Det är Davids rop till Gud, och att han sedan också förstår att Gud hör honom och att Gud svarar honom – det är det som gör Davids trygghet möjlig, trots omständigheterna.

Davids höga rop till Herren hjälper oss se hur David verkligen längtar efter att Gud ska svara honom och gripa in. Bibeln talar på flera ställen om hur vi inbjuds till att be med samma slags angelägenhet och längtan. Till exempel säger Jesus när han undervisar om bön i Bergspredikan: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas(Matt 7:7). Att bulta på en dörr är mer angeläget och längtande än att knacka – och Jesus uppmuntrar oss att bulta på dörren när vi ber.

Också profeten Jeremia förmedlar ett löfte från Gud som handlar om den angelägna och längtande bönen. Gud lovar genom Jeremia att när ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren (Jer 29:12–14).

Även Mose uppmuntrar människor att be och söka Gud frimodigt och ihärdigt, när han säger följande till Israels folk inför att de ska få komma in i det land som Gud har gett dem. Mose säger att där skall du söka Herren, din Gud, och du skall finna honom om du frågar efter honom av hela ditt hjärta och med hela din själ (5 Mos 4:29). Vi kan med frimodighet ta till oss och be utifrån samma löfte.

Utifrån Davids rop, Jeremias och Mose löften, och Jesu undervisning, kan vi både frimodigt och förväntansfullt komma till Gud med allt som ligger på våra hjärtan. Låt oss göra det redan nu!

+

Bön: Idag vill jag tacka dig, min käre Gud och Fader, för att du alltid hör mig när jag ber till dig, om jag så talar eller ropar eller viskar eller låter bönen bara vara något som sägs ut i mitt inre. Hjälp mig att ihärdigt och frimodigt söka dig och be till dig, kom till mig med din gode och helige Ande och led mig i all min bön, och i varje dag och stund. Hjälp mig att be och söka dig helhjärtat, och att leva för dig helhjärtat. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Eternal Hope Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: