Psaltaren 3:4

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Men du, Herre, är min sköld och min ära, du är den som ger mig seger.” – Ps 3:4

Efter att i två verser, Ps 3:2 och 3:3, har fått höra om fienderna som är många och som reser sig, och om de många som säger att David inte får någon hjälp av Gud, så är det gott att idag få höra att det vänder. För i dagens vers konstaterar kung David: Men du, Herre, är min sköld och min ära, du är den som ger mig seger.

Vi får i dagens vers veta tre saker om Gud, och det första är att han är en sköld. Det vill säga: han är någon som vi kan ta skydd bakom, och det löftet återfinns på många ställen i Ordet. Till exempel säger Gud själv en gång till Abram: Var inte rädd, Abram! Jag är din sköld. Du skall bli rikt belönad. (1 Mos 15:1).

Att Gud är en sköld upprepas också på flera ställen i Psaltaren. Till exempel ber David såhär i Ps 18:3: Herre, min klippa, min borg och min räddare, min Gud, berget som är min tillflykt, min sköld och mitt starka värn, min fristad. Att Gud är en Gud som beskyddar oss är ett faktum som beskrivs med många ord: Gud är en klippa, en borg, en räddare, ett berg, en tillflykt, en sköld, ett starkt värn och en fristad.

På ett annat ställe blir talet om Gud som en sköld till en refräng, när läsaren uppmanas: Israel, förlita dig på Herren, han är er hjälp och er sköld. Arons släkt, förlita dig på Herren, han är er hjälp och er sköld. Ni gudfruktiga, förlita er på Herren, han är er hjälp och er sköld (Ps 115:9–11). Att Gud är en sköld förtjänar att upprepas.

Det andra som dagens vers slår fast är att Gud kan vara en människas ära. Den människa som likt kung David kallar Gud för sin ära, har gett Gud den främsta platsen i livet. En sådan människa söker inte längre beröm eller ära eller bekräftelse från andra människor, utan sätter först och främst sin ära i att leva utifrån Gud och hans ord.

Att göra Gud till sin ära innebär inte att man för den sakens skull alltid blir ärad i den här världen. Tvärtom varnar Jesus sina lärjungar att de skall bli hatade av alla för hans namns skull (se t. ex. Matt 10:22, Mark 13:13, Luk 21:17). Men Jesus har också lovat att om någon tjänar mig skall Fadern ära honom (Joh 12:26).

Det tredje och sista vi får veta om Gud i dagens vers är att han är den som ger oss människor seger. Den som likt kung David kan tala sådana ord om Gud, har med största sannolikhet inte fått uppleva fler segrar än andra i den här världens strider. Men sedan är det inte heller i sådana strider som vi har fått ett löfte om seger.

Den seger som vi har löfte om är Jesu seger, både hans seger över synd, död och ondska, som han vann när han led och dog på korset och uppstod, och den seger som han slutgiltigt ska vinna när han kommer tillbaka på den sista dagen. Inför den dagen upp-muntrar uppenbarelseboken oss med följande ord: Gråt inte. Se, han har segrat, lejonet av Juda stam, skottet från Davids rot (Upp 5:5). Och Paulus kan utifrån samma seger ut-brista: Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus (1 Kor 15:57).

+

Bön: Gode Fader, jag tackar dig för att du är min sköld. Hjälp mig att alltid söka mitt skydd och min trygghet i dig. Hjälp mig också att göra dig och ditt rike till min ära, till det som jag sätter allra främst. Och tack för den seger som du har vunnit åt mig och åt varje människa som kommer till dig. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Lullaby by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: