Psaltaren 3:3

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Många säger om mig: ’Han får ingen hjälp av Gud.’” – Ps 3:3

I den förra versen som vi stannade till vid (Ps 3:2) hörde vi hur Kung David klagar över att hans fiender är många och att många reser sig mot honom. Också i dagens vers blir David angripen, men nu på ett lite annat sätt, för här låter David oss veta att många säger om honom att han får ingen hjälp av Gud.

Många är de som upplevt något liknande: att inte bara bli attackerad för egen del, utan också få höra att den Gud som man tror på och lever med och för skulle vara frånvarande, eller passiv, eller rentav icke-existerande. Med andra ord: om man lägger samman dagens vers och den förra, så handlar det om ett dubbelt angrepp: både på David och på hans gudstro. Eller i överförd bemärkelse: både på mig och på min relation till Gud.

Om så är fallet också för dig som läser detta, vill jag påminna om att du inte står ensam. Det kan vara på sin plats att stryka under att kung David, en av de främsta förebilderna när det kommer till bön, själv gång på gång och mer än de flesta fick uppleva hur det var att bli ifrågasatt och attackerad, både som människa och för sin tros skull. Men det höll honom inte tillbaka. Tvärtom: utifrån kung Davids liv och böneliv är det möjligt att formulera följande uppmuntran: Låt inte motståndet utsläcka, men däremot underblåsa, din bön. Och tänk vad gott det är att se, att jag inte är ensam om att vara ansatt.

Det är också värt att notera att Jesus, Gud själv, har delat och burit vår erfarenhet av Guds frånvaro. På korset ropar han: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? (se Matt 27:46, Mark 15:34, Ps 22:2). Den erfarenhet av att Gud är långt borta, som både du och jag och kung David har erfarit, den har också Gud själv erfarit, i Jesus Kristus.

Utifrån det faktum att en kristen kan bli anklagad för att inte få någon hjälp av Gud, så kunde det också vara värt att stanna till inför att Bibeln talar om Gud som just hjälparen. Detta sker dels genom att Bibeln, och till och med kung David själv kan säga att Gud är min hjälpare, Herren är mitt stöd (Ps 54:6, se även Heb 13:6).

Men detta med att Gud är din och min och alla människors hjälpare, blir mera tydligt när vi stannar till inför att Jesus har talat om den hjälpare som han och Fadern skall sända: den helige Ande. Denne hjälpare har i uppgift att påminna oss om allt som Jesus har sagt oss (Joh 14:26), att vittna om Jesus (Joh 15:26), och visa världen vad synd, rättfärdighet och dom är (Joh 16:8). Med andra ord: Den helige Ande, vår hjälpare, har till uppgift att visa, peka på och påminna om Jesus och om vad vi får i och med tron på honom. Han är vår hjälp och vårt stöd, idag och alla dagar.

+

Bön: Käre himmelske Fader, idag tackar jag dig för att du i Jesus Kristus till och med har delat upplevelsen av ensamhet och övergivenhet. Hjälp mig att alltid och av hela mitt hjärta söka din hjälp och din närvaro. Och så ber jag dig: sänd din helige Ande till att påminna mig om allt det som Jesus har sagt, till att vittna om din Son, och till att visa mig vad synd, rättfärdighet och dom är. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Sovereign by Kevin MacLeod | https://incompetech.com/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: