Psaltaren 3:2

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Herre, mina fiender är många! Många reser sig mot mig.” – Ps 3:2

Den som läser i Psaltaren kommer snart att upptäcka att ordet fiender förekommer ofta i denna bibelbok. Många är de avsnitt där psalmförfattaren antingen som idag talar med Gud om fienderna, eller ropar till Gud om räddning undan fienderna, eller berättar om hur Gud redan har gripit in och räddat. Så heter det till exempel i Ps 5:9: Herre, led mig rätt, jag omges av fiender, jämna din väg för mig, och i Ps 18:4: Till Herren, den högt-lovade, ropade jag, och jag blev räddad från mina fiender.

Men i dagens vers är tonen mera konstaterande – David talar helt enkelt med Gud om hur det ligger till: Herre, mina fiender är många! Många reser sig mot mig, och i den förra versen som vi stannade till vid (Ps 3:1) fick vi dessutom veta att en av dessa många fiender är Davids egen son Absalom.

Något av det mest tröstande och uppmuntrande med många av psaltarens böner är, att de likt dagens vers inte försöker skönmåla tillvaron eller släta över det som är mörkt och svårt. Den ärlighet som finns i många av psalmerna kan vara mycket befriande för den som läser dem. Den som söker efter fromt tillrättalagda formuleringar blir besviken, men för den som letar efter ärliga och uppriktiga böner, blir letandet inte långvarigt.

Vad vi människor sedan för egen del lägger i begreppet fiender kan förstås variera. Den ene kan komma att tänka på de där fientliga människorna som gjort mig så mycket ont, medan den andre i ordet fiender snarare ser sjukdomar, beroenden eller kanske till och med den egna självbilden. Alldeles oavsett, så finns möjligheten att i bönen tala med Gud om hur det verkligen står till, och alldeles oavsett vilka fienderna är, så kan jag vara säker på att Gud ser på mig som sitt älskade barn och håller sin skyddande hand över mig.

Sedan är det också gott att stanna till inför, att Jesus har något att säga till oss, när vi tänker på detta med våra fiender. När det kommer till de människor som vi uppfattar som fiender, så är Jesu bud tydligt. I Luk 6:27 säger han: till er som vill lyssna säger jag: älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er.

När det kommer till allting annat i världen som reser sig mot oss och vill oss illa, så är det gott om vi får syn på att allt sådant har ett gemensamt ursprung: Guds motståndare, djävulen. I Matt 13 kan vi läsa om när Jesus undervisar utifrån liknelsen om ogräset. Jesus berättar om en man som sår god säd i sin åker, men på natten kommer hans fiende och sår i ogräs. När alltsammans fått växa till visar sig ogräset mitt ibland vetet, och mannens tjänare frågar mannen vad som hänt. Mannens svar är ett svar också på varför ondskan finns, den ondska som vi kan bli mycket medvetna om och märkta av. Mannen svarar: ”Det är en fiende som varit framme” (Matt 13:28). Men den fienden har inte sista ordet.

+

Bön: Tack, käre himmelske Fader, för att jag kan få komma till dig som jag verkligen är, och få tala med dig om hur det verkligen är. Tack Gud, att det är du som har sista ordet – hjälp mig att upptäcka och lita på att du har allt i din hand. Hjälp mig att älska varje människa jag möter – också dem som jag har svårt för. Och hjälp mig att ära dig med mina tankar, ord och gärningar, alltid och överallt. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Evening Improvisation (with Ethera) by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: