Psaltaren 3:1

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

En psalm av David när han flydde för sin son Absalom.” – Ps 3:1

Idag går vi in i en ny psaltarpsalm, den tredje, som börjar med en kort beskrivning av det sammanhang där denna psalm har kommit till. Vi får höra att det är en psalm av David när har flydde för sin son Absalom. Vi kan läsa om denna händelse i 2 Sam 15:13 och framåt, och vill man ha det större sammanhanget med David och Absalom lite mera klart för sig, kan man börja läsa ifrån till exempel 2 Sam 3 och framåt.

Många av psalmerna i psaltaren inleds med någon form av enklare överskrift, såsom ”En psalm av David” eller ”En psalm av Asaf” eller bara kort och gott ”en psalm”. Men det finns några exempel på överskrifter som likt den vi stannar till vid idag, mera utförligt beskriver den bakomvarande situationen där psalmen har kommit till. Exempel på detta hittar vi i exempelvis psaltarpsalmerna 7, 18, 34 och 51.

Och dessa inledande beskrivningar påminner oss om något mycket viktigt: nämligen att varje psalm, varje bön, varje rop till Gud, har sitt ursprung i det verkliga livet, på en viss plats och i en viss tid och situation. Alla böner, både de som formuleras fritt och direkt ur oss själva och de som vi kan hitta samlade och nerskrivna, har sitt ursprung i att Gud har kommit till oss och med sin Ande manat oss att börja bedja.

Vår bön är Guds verk i oss – Paulus skriver i Romarbrevet att på samma sätt är det när Anden stöder oss i vår svaghet. Vi vet ju inte hur vår bön egentligen bör vara, men Anden vädjar för oss med rop utan ord, och han som utforskar våra hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden vädjar för de heliga så som Gud vill. (Rom 8:26–27)

Även den bön som måste vara världens mest kända och använda, den som kallas Herrens bön eller Vår Fader eller Fader Vår beroende på vilken variant man använder, har sitt ursprung i en viss situation. Evangelisten Lukas beskriver hur Jesus en gång stannat till på ett ställe för att be. När han slutat be, sa en av lärjungarna till honom: Herre, lär oss att be. (Luk 11:1). Jesu svar blir den gången inte en lektion i hur en människa ska be, istället ger han oss en faktisk bön med faktiska ord som vi ska använda.

På andra ställen i evangelierna visar Jesus oss hur vi ska be. Han talar exempelvis i ett sammanhang om vikten av att be i ande och sanning (Joh 4:23–24), i ett annat om hur viktigt det är med avskildhet och att inte tro att det är mängden ord som avgör om Gud hör det som en människas ber (Matt 6:5–8).

Utifrån dessa böneråd är det möjligt att upptäcka nya djup också i den bön som Jesus själv har lärt oss, en bön som vi ibland kanske tycker är väldigt alldaglig. För: att som i Herrens bön få be att Guds namn ska bli helgat och att hans rike skall komma, att få be om dagligt bröd, förlåtelse och räddning från det onda, är något som i varje situation bjuder in Gud och hans rike och verklighet mitt i den situation där just jag är.

+

Bön: Fader vår, som är i himmelen. Helgat varde ditt namn, tillkomme ditt rike, ske din vilja, såsom i himmelen, så också på jorden. Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro. Och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt, och makten och härligheten i evighet. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Moonlight by Scott Buckley | http://www.scottbuckley.com.au
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: