Psaltaren 2:12

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Annars vredgas han och ni går under, ty hans vrede kan lätt blossa upp.
Lyckliga de som flyr till honom.” – Ps 2:12

I den förra versen vi stannade till inför fick vi uppmaningen att tjäna Herren i fruktan, hylla honom i bävan (Ps 2:11). I dagens vers får vi veta vad som annars riskerar att hända, vi läser: Annars vredgas han och ni går under, ty hans vrede kan lätt blossa upp.

Vi får alltså veta om Gud att han kan vredgas, och att hans vrede dessutom lätt kan blossa upp. Denna sida av Guds väsen är en konsekvens av att Gud har skapat och älskar oss människor, och genom sitt ord vill han visa oss hur vi ska leva. När vi bryter mot detta, när vi skadar och förnedrar oss själva och varandra, ligger det inte i Guds väsen att likgiltigt titta bort och låtsas som om det regnar. Hans kärlek till oss människor gör att han aldrig är opåverkad när vi gör det onda och går mörkrets ärenden.

När vi läser evangelierna upptäcker vi snart att också Jesus kunde bli arg då han vandrade omkring här på jorden. Jesus kunde vara skoningslös i sin kritik när han såg hur de religiösa ledarna missbrukade sin makt (se t. ex. Matt 23:1–4 och Luk 11:46). Han kunde också i vrede gå från ord till handling då han såg hur människor missbrukade exempelvis templet (se t. ex. Joh 2:13–22). Guds vrede kan, liksom Jesu vrede, lätt blossa upp, men den är aldrig nyckfull. Den är alltid en följd av att vi människor vandrar bort från honom, och alltid en följd av han älskar oss och vill föra oss tillbaka till honom.

Sedan talar dagens vers också om hur vi människor ska förhålla oss till denna vrede. För det står ju inte: Lyckliga de som lyckas fly bort ifrån honom, utan, märkligt nog: lyckliga de som flyr till honom. Nyckeln för oss människor är inte att fly från Gud, utan till honom, också och särskilt då vi har gjort sådant som väcker Guds vrede.

Att fly till Gud, det är att med tanke och hjärta närma sig Gud, i tro på honom. Och det är Gud själv, som har gjort detta möjligt för oss människor. Det gjorde han när han själv blev människa i Jesus Kristus. Och när vi flyr till honom, i tro, då kommer vi på samma gång undan Guds vrede. Genom Jesus Kristus och det som han gjorde på korset, har Gud ställt i ordning den försoning som vi så väl behöver. Jesus talar om just detta då han säger: den som tror på Sonen har evigt liv. Men den som vägrar tro på Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom (Joh 3:36).

Till sist: För ett tag sedan, då vi stannade till inför den allra första versen i psaltaren, fick vi ett exempel på hur Guds ord ibland kallar en människa för lycklig. Ps 1:1 säger oss att lycklig den som inte följer de gudlösa, inte går syndares väg eller sitter bland hädare. I dagens vers kallas också en människa för lycklig, och det förtjänar att upprepas: Målet för Guds ord är inte att vi skall bli duktiga eller godkända eller tillräckliga, utan lyckliga.

+

Bön: Idag tackar jag dig, käre Far, för att du aldrig är likgiltig inför mitt eller någon människas lidande. Hjälp mig att upptäcka att din vrede aldrig är nyckfull, utan alltid en följd av att du älskar oss och vill vårt allra bästa. Tack att du med ditt ord vill visa på den allra djupaste lyckan, den som bara finns hos dig. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Music: https://www.chosic.com/free-music/all/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: