Psaltaren 2:11

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Tjäna Herren i fruktan, hylla honom i bävan!” – Ps 2:11

Precis som i den förra versen, så får vi i dagens vers till oss en uppmaning. Eller rättare sagt: vi får idag ta del av en uppmaning som i första rummet är riktad till konungar och jordens härskare, men som också har något att säga till dig och mig. Det handlar om det dubbla rådet att vi ska tjäna Herren i fruktan och hylla honom i bävan.

Att tjäna Gud och att hylla honom är två sätt att tala om vad trons liv och trons relation med Gud innebär. En kristen människas liv är alltid ett liv i tjänst. Inte i betydelsen ett energikrävande arbete som ska få plats och pusslas in någonstans bland livets alla övriga åtaganden, utan i betydelsen att jag ständigt är i tjänst för någon som kallar mig och tar mig i anspråk, alldeles oavsett vad jag själv tänker kring eventuella förmågor eller nivå av kraft. Det kristna livet och den tjänst som det innebär beror aldrig på mig, utan alltid och endast på Herren – det är han som tar oss i sin tjänst.

Om en människa lever trons liv med Gud, finns det på samma gång alltid anledning att hylla honom. Inte utifrån att livets innehåll blir bättre eller annorlunda för den människa som söker sig till Gud och kommer till tro på honom, utan för att allt livets innehåll kommer i ett annat ljus, och i sitt rätta ljus, för en kristen människa.

Mera specifikt betyder det att jag får möjlighet att uppfatta och känna igen alla gåvor och välsignelser för vad de djupast sätt är: Guds goda gåvor. Och: jag får möjlighet att möta alla motgångar och allt mörker utifrån att Gud är vid min sida, leder mig och bär mig, också i de stunderna. Jag kan uttala kung Davids ord som om de vore mina egna: Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig (Ps 23:4).

Detta med att tjäna Herren och att hylla honom, är dessutom två saker som hänger nära samman med varandra. Varje form av tjänst inför Herren är på samma gång en hyllning till honom. Och omvänt: Att hylla Gud är också det en tjänst vi kan utföra.

Men så får vi också till oss att detta med tjänst och hyllning är saker som ska utföras på ett särskilt sätt, i en viss slags stämning, nämligen i fruktan och i bävan. Vad det handlar om här är inte att vi ska vara rädda för Gud, men däremot att vi ska ta både Gud, den tjänst vi gör inför honom, och de hyllningar vi ger till honom, på allvar. Paulus uppmanar i sitt brev till de kristna i Efesos: Var inte inställsamma ögontjänare, utan var Kristi tjänare som helhjärtat gör Guds vilja(Ef 6:6). Det är ord som också ringar in något av vad det innebär att tjäna Herren och att hylla honom i fruktan och bävan: att vara Kristi tjänare som arbetar helhjärtat. Gud vill ta oss i en sådan tjänst, varje dag.

+

Bön: Gode Gud, hjälp mig att ta dig på orden och att ta till mig ditt Ord. Hjälp mig att idag och alla andra dagar tjäna dig i fruktan, och hylla dig i bävan. Hjälp mig att se att allvaret och glädjen hör samman, och att de båda alltid har sin plats när jag tjänar och hyllar dig. Jesus Kristus, hjälp mig idag och alla dagar att vara din tjänare, som arbetar helhjärtat i den tjänst som du ålägger mig. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Solemn Choral Piece No. 1 by Steven O’Brien | https://www.steven-obrien.net/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-ND 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: