Psaltaren 2:10

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns också som Podd (info längst ner i inlägget).

+

Konungar, besinna er, ta varning, ni jordens härskare!” – Ps 2:10

Vad betyder det att en människa ska besinna sig och ta varning? Dessa båda uppmaningar som vi får till oss i dagens vers liknar varandra, och det finns på samma gång ett slags dubbelhet över dem: det handlar både om att stanna upp, sansa sig, behärska sig, och om att begrunda, tänka efter. Eller annorlunda uttryckt: det handlar både om att sluta göra något – för dagens vers uppmanar ju till att stanna upp – och att börja göra något annat – för dagens vers uppmanar ju till att tänka efter.

De som uppmanas att göra detta är konungar och jordens härskare. Bakgrunden hittar vi tidigare i psalmen: Jordens kungar och furstarna har gjort uppror mot Herren och hans smorde (2:2), och Gud har i sin tur reagerat och gripit in mot upproret, både i ord (2:5) och handling (2:6). Men trots upproret och Guds reaktion finns en väg vidare också för de upproriska – de uppmanas och inbjuds till att besinna sig.

Gud inbjuder alla människor till att både ta varning och till att besinna sig. Det behöver vi människor göra, eftersom vi ofta lever som om Gud inte fanns, och eftersom vi bryter med Guds vilja och vandrar bort från honom genom våra tankar, ord och handlingar. Här i Psaltaren finns flera avsnitt som uppmanar läsaren till välbehövlig besinning. Ps 46:11 uppmanar: Lugn! Besinna att jag är Gud, upphöjd över folken, upphöjd över jorden. Ett annat exempel är Ps 100:3, där vi inbjuds till att besinna att Herren är Gud, han har gjort oss och vi är hans, fåren i hans hjord, och Ps 107:43 berättar för oss att den som är vis skall ge akt på detta och besinna Herrens godhet.

Vi människor behöver besinna oss, och Gud inbjuder och uppmanar och längtar efter att vi ska göra det, så att relationen mellan Gud och oss kan förnyas och återupprättas. Att det alltid finns en möjlighet till det grundar sig inte på vår mänskliga styrka eller våra försök, utan på att Gud är nådefull och barmhärtig.

Jesus berättar vid ett tillfälle en ganska välkänd liknelse om en man som hade två söner (Luk 15:11-32). Den yngre av sönerna begär en dag att få sin del av arvet, och beger sig sedan iväg till ett främmande land där han slösar bort allt som han fått av sin far. När pengarna är slut väntar lidande och förnedring för den unge mannen.

Men så händer något som gör att sonen kan börja återvända hem. Det står om sonen att han kom till besinning (Luk 15:17) – han kom till klarhet över sin situation, och efter det kunde han börja resan hem igen. På samma sätt är det för oss: det är när vi kommer till besinning gällande både oss själva och Gud som vi kan vända åter till vår himmelske Far. Till besinning gällande oss själva så att vi ser att vi behöver Guds förlåtelse – till besinning gällande Gud så att vi förstår att han är vår Far, som alltid kan och vill förlåta, och som gör det varje gång vi besinnar oss och kommer till honom. Också idag.

+

Bön: Käre himmelske Fader, du vet hur ofta jag vandrar bort från dig. Tack att du alltid vill förnya och återupprätta, på grund av din stora nåd. Idag ber jag dig: hjälp mig att mer och mer besinna mig, och att mer och mer besinna att du är min himmelske Far. Sänd din helige Ande till att upplysa mig, både om din vilja och lag, och om din kärlek och förlåtelse. I Jesu namn, Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Eternal Hope Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: