Psaltaren 2:9

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns nu också som Podd (info längst ner i inlägget)

+

Du skall krossa dem med en spira av järn, slå sönder dem som lerkärl.” – Ps 2:9

Precis som i den förra och i den förrförra versen, så utgörs dagens vers av ord som Gud säger till kung David. Men: där Ps 2:7 och 2:8 talar om Guds och Davids förtroendefulla och nära relation, är dagens vers av ett lite annat slag. För här säger Gud till David att han skall krossa dem med en spira av järn, slå sönder dem som lerkärl.

Orden i dagens vers har att göra med att David i denna psalm kröns till kung. Gud har utvalt David och låtit profeten Samuel smörja honom till kung (1 Sam 16:1–13). Och när David nu blivit kung, kommer han att möta kamp och strid och motstånd, och det är in i det sammanhanget som Gud säger orden i dagens vers. Gud säger inte detta för att våld och strid har ett värde i sig för honom, utan för att han en dag ska göra upp med allt mörker och uppror i världen och tillvaron – saker som vi fått en del exempel på tidigare i denna psalm. Gud utvalde David som sitt redskap i den kampen, för att kämpa en strid som ondskan vill och har startat, men som Gud till slut kommer att segra i.

Men de ord som Gud säger till kung David i dagens vers, hänvisar på samma gång till Jesus. För Jesus själv uttalar liknande ord i ett av de sju sändebreven i Uppenbarelseboken, där han genom aposteln Johannes talar till olika församlingar. Församlingen i Thyatira uppmanas till exempel av Jesus: ”Men håll fast vid det ni har, tills jag kommer. Den som segrar och ger akt på mina gärningar ända till slutet, honom skall jag ge makt över folken, och han skall valla dem med en stav av järn, som man krossar lerkärl – samma makt som jag har fått av min fader.” (Upp 2:25–28a).

Gud gav David makt, läste vi, och Gud gav Jesus makt, läste vi – Fadern har gett makt till Sonen. Också det har skett för att Gud en dag ska göra upp med allt våld, mörker och uppror i världen och tillvaron. Gud utvalde David som sitt redskap i den kampen, men sedan gick Gud själv in i den kampen, då han blev människa i Jesus Kristus.

Och Jesus talar där i sändebrevet i Uppenbarelseboken om att den makt som han har fått av sin fader, den makten ska han ge vidare till den som håller fast och som segrar och ger akt på mina gärningar ända till slutet (Upp 2:25–26). Av de orden förstår vi att detta är ord som handlar om framtiden, och närmare bestämt om denna världens och tidens slut. Då, vid Guds slutgiltiga dom och seger över synd och död och ondska, kommer all den ondska och allt det mörker som i vår värld idag tycks så kompakt och så mäktigt, att visa sig vara lika bräckligt som ett lerkärl.

Men där är vi inte än. Ännu lever vi i den tid då det är de kristnas uppgift att leva utifrån att Jesus sagt: Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar (Matt 28:18b–19a). Också i denna tid förs en kamp, där Gud genom sin Ande och sitt folk söker och finner människor för sitt rike. Människor som får upptäcka den tro som Gud vill ge till alla människor, den tro som gäller och håller varje dag, också den allra sista av dagar.

+

Bön: Jag vill tacka dig, min käre himmelske Fader, för att du har all makt i himmel och på jord. Och så vill jag tacka dig, för att du också har all kärlek, och vill vinna varje människa för ditt rike. Visa också mig, käre Far, hur jag kan bli ditt redskap i det. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Amazing Grace 2011 Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: