Psaltaren 2:8

Du kan också lyssna på denna andakt/meditationen genom att klicka här.

Dessa meditationer finns nu också som Podd (info längst ner i inlägget)

+

Be mig, så ger jag dig folken som arv och hela jorden som egendom.” – Ps 2:8

I den vers som vi stannar till inför idag fortsätter kung David att berätta vad Herren har sagt till honom. Gud uppmanar i dagens vers David att be till honom, för då ger jag dig folken som arv och hela jorden som egendom. Den uppmaning som David får, att be, är en uppmaning som också är riktad till dig och mig.

Det finns många passager i Guds ord som uppmanar och uppmuntrar oss att be. En sådan passage är när Gud genom profeten Jeremia talar till sitt folk som blivit bortförda till Babylon. Då säger Gud: När ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren (Jer 29:12–14). Ett annat exempel är när Jesus säger: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas (Matt 7:7–8).

Men Guds ord inte bara uppmanar och uppmuntrar oss människor att be – Bibeln vill också undervisa oss i hur vi ska be. Ett fint exempel på det är när Jesus ger sina lärjungar det som måste vara världens mest välkända och välanvända bön: Herrens bön, Fader Vår, Vår Fader. Både evangelisten Matteus och evangelisten Lukas berättar om att Jesus ger sina lärjungar denna bön, och den som jämför de båda evangelisternas beskrivningar av hur och när detta sker, upptäcker att både sammanhanget och ordalydelsen i själva bönen varierar (jämför själv Matt 6:9–13 och Luk 11:2–4). Detta visar oss att Jesus måste ha påmint om denna särskilda bön vid flera tillfällen, och att innehållet i Herrens bön är viktigare än den exakta formen eller ordalydelsen.

Herrens bön är en välsignad gåva till oss: Att be Gud att hans namn skall bli helgat, att hans rike skall komma och hans vilja ske, hjälper oss att se på våra liv utifrån Guds perspektiv. Eftersom Guds rike och Guds vilja är det bästa tänkbara för oss människor, kan vi alltid, oberoende av hur vi har det, med uppriktig längtan be den bönen. Bibeln har mycket att lära oss om bön och om hur vi ska be, (till exempel i Matt 6:5-8, Ef 6:18–20 och Jak 5:13–18), men Herrens egen bön är en utmärkt utgångspunkt för all bön.

Sedan påminner dagens vers oss också om varför vi ska be: Vi ska be för att Gud har all makt, vilket betyder att vår bön har makten att förändra. Tänk dig själv: Universums Herre låter oss människor få komma till tals med honom. Det om något har makten att förändra. Och dagens vers påminner oss om detta: Gud säger ju till David att han kan ge honom folken som arv och hela jorden som egendom. Man kan bara ge det vidare som man själv har. Gud kan bara ge vidare hela jorden som egendom, eftersom hela jorden redan är hans egendom. Jesus säger samma sak: Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden (Matt 28:18). Vi ska be till Gud, som dagens vers uppmanar oss att göra, för att Gud har all makt, vilket dagens vers påminner oss om.

+

Bön: Fader Vår, som är i himmelen. Helgat varde ditt namn. Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden. Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro, och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Sovereign by Kevin MacLeod | https://incompetech.com/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: