Psaltaren 2:7

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

Dessa meditationer finns nu också som Podd (info längst ner i inlägget)

+

Jag vill berätta vad Herren bestämt. Han sade till mig:Du är min son, jag har fött dig i dag.” – Ps 2:7

Vår vandring genom Psaltarens andra psalm fortsätter, och i dagens vers är det inte längre Gud som talar, utan kungen, David. Det är han som vill berätta vad Herren bestämt, han som låter oss veta att Gud har sagt till honom: Du är min son, jag har fött dig idag.

I samband med den förra versen stannade vi till vid att det finns samband mellan denna psalm och att David blir kung. Utifrån dagens vers förstår vi att David vid sin kröning blir något mer än en vanlig jordisk kung, vilken som helst. Man kan säga att Gud i och med sina ord i dagens vers ”adopterar” David – den jordiske kungen blir adopterad av den himmelske. Det säger något om kung Davids roll och ställning – han är i och med detta att betrakta som Guds rättmätige ställföreträdare, en kung framför andra kungar.

När Gud kallar David för sin son, så säger det inte bara något om Davids särskilda ställning. Det säger också något om relationen mellan David och Gud: den är förtrolig, nära. Guds och Davids relation beskrivs av Gud genom profeten Natan på ett annat ställe med följande ord: Jag skall vara hans fader och han skall vara min son. När han felar skall jag visa honom till rätta med sträng hand, som när människorna agar sina barn. Men min nåd skall inte vika från honom (2 Sam 7:14–15). Trons relation med Gud innebär inte att vi alltid får allt som vi vill, men däremot att vi får del av en nåd som aldrig viker, och att vi får komma till Gud och leva med honom som en far.

Orden som Gud säger till David i dagens psaltarvers citeras också på flera håll i nya testamentet, och syftar då alltid på Jesus Kristus, han som är både Guds son och Davids son. Dels citerar Paulus dessa ord när han talar i synagogan i Antiochia i Pisidien i kapitel 13 i Apostlagärningarna. Paulus visar i det sammanhanget att dessa ord också handlar om Jesu uppståndelse, när han säger att:Vi förkunnar alltså för er detta budskap: löftet som fäderna fick har Gud infriat åt oss, deras barn, genom att låta Jesus uppstå, som det heter i andra psalmen: ”Du är min son, jag har fött dig i dag.(Apg 13:32–33)

Också Hebreerbrevet citerar orden i dagens vers, vid två tillfällen: I kapitel ett för att visa på Jesu ställning i förhållande till änglarna (Heb 1:4–5), i kapitel fem för att visa att Jesus inte själv har tagit sig värdigheten som överstepräst, utan att den blivit honom given av Fadern (Heb 5:5–6). Vi ser med andra ord hur en och samma vers, i olika sammanhang, förmår visa oss olika sidor av till exempel Jesu identitet. Så talar den här dagens psaltarvers om Jesus som både Sonen, som den av Gud insatte översteprästen satt att försona människor med Gud, och som den uppståndne och levande Herren.

+

Bön: Så vill jag tacka dig, Gud, för att jag för Jesu Kristi skull får komma till dig som ett barn kommer till en god fader. Tack också för att jag får komma till dig i ditt ord, och för att du däri vill visa mig alltmer av vem Jesus är. Tack för den försoning med dig och för det barnaskap hos dig, som han gjorde möjligt i och med sitt lidande och sin död på korset. Tack att du uppväckte din Son, så att jag och alla människor kan få ha honom som min uppståndne och levande Herre. Amen.

+

Nu finns de inspelade psaltarmeditationerna publicerade som PodCast på Spotify, Podbean, Samsung Podcasts och Amazon Music/Audible. Sök på ”Psaltarmeditationer”, så kommer du rätt. Varmt välkommen att lyssna där, och tipsa gärna andra att lyssna. Frid och allt gott.

+

Angående musiken i inspelningen:

Spatium by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: