Psaltaren 2:5

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

Nu talar han till dem i vrede, han skrämmer dem i sin harm.” – Ps 2:5

I den förra versen, Ps 2:4, fick vi till oss om Gud att, han som tronar i himlen ler, Herren ser på dem med löje. Här i 2:5 stannar vi till inför att Gud talar till dem i vrede, han skrämmer dem i sin harm. Guds uppmärksamhet är i dagens vers, precis som i den förra, riktad emot folken (2:1)och jordens kungar och furstarna (2:2) – folk och ledare som är i uppror mot Herren och hans smorde (2:2). Men Guds reaktion i dagens vers är annorlunda hans reaktion i den förra.

Här i Ps 2:5 får vi höra att Gud är vred, och detta med vrede och Guds vrede är inte alldeles enkelt, men det är vad dagens vers handlar om och beskriver. Guds vrede beskrivs på flera ställen i Bibeln, och har då inte sällan att göra med att vi människor gör sådant som vi får höra om också här i Ps 2: uppror mot Gud och hans ordningar.

Det är viktigt att komma ihåg att Guds vrede alltid har en anledning. Vi människor kan i vår nyckfullhet försöka styra och dominera andra med humör eller temperament, men sådan är inte Gud, för han är inte nyckfull. Vi människor kan på biblisk grund tala om Gud som ett mysterium eller som outgrundlig (se t. ex. vad Paulus skriver i Rom 11:33-35), men Gud är inte nyckfull. Hans vrede har alltid en anledning.

Ett intressant faktum är dock att fastän Gud är vred, så talar han. Det är inte sällan som mänsklig vrede resulterar i tystnad, i utfrysning eller i passiv aggressivitet. Men sådan är inte Gud – han talar till människor, trots vreden. Och det han talar är Ordet, alltså Jesus. Han erbjuder en väg undan vreden, den enda vägen, och det är Jesus.

Faktum är att alla människor vid någon tidpunkt är eller har varit föremål för Guds vrede. Det är vi när vi står utanför trons gemenskap med honom, eftersom Gud då ser på oss utifrån våra gärningar, och då kommer vi alla till korta. Paulus skriver i Rom 3:23 att alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud, och Jesus säger i Joh 3:36 att den som vägrar att tro på Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.

Men nu erbjuder ju Gud oss människor en väg undan vreden, en väg in i det nya livet där vi genom tron lever försonade med Gud och i gemenskap med honom. Det är den väg som Paulus talar om när han skriver att vi människor får rättfärdighet från Gud genom tron på Jesus Kristus, för alla dem som tror. Här görs ingen åtskillnad. Och vi får detta helt gratis, Paulus skriver också: utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus (Rom 3:22, 24). Jesus själv uttrycker detta ännu enklare när han säger att den som tror på Sonen har evigt liv. (Joh 3:36).

Det händer att Gud talar till människan i vrede, men har talar också och just därför också Ordet, Jesus, sin son till oss och in i vår värld, av kärlek till oss.

+

Bön: Jag tackar dig, Gud, för att du som är outgrundlig, inte är nyckfull. Jag tackar dig för att du av kärlek till hela din mänsklighet sände din Son i världen, så att ingen enda av alla dina älskade barn skulle behöva vara kvar under vreden. Tack, käre himmelske Fader, för att du vill varje människas frälsning. Det ber jag i Jesu namn. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Awakening Dew by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: