Psaltaren 2:4

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

Han som tronar i himlen ler, Herren ser på dem med löje.” – Ps 2:4

Vi har nu i några verser här i Psaltarens andra psalm fått en beskrivning av vår värld som en plats fylld av uppror, upproriskhet och tomhet. Människor och makthavare gör uppror mot Gud och hans ordningar. I alla tider, och inte minst i vår tid, uppfattas den kristna tron som något som stänger in och håller tillbaka, som bojor och band som man vill kasta av sig och slita sig lös ifrån. Med andra ord: världen vill inte veta av de ordningar som Gud har satt upp för den värld som han skapat, regerar och älskar.

I dagens vers vänder perspektivet – nu får vi istället till oss något av vem Gud är och hur Gud ser på människans uppror. Och det börjar med en beskrivning – vi får veta om Gud att han är den som tronar i himlen. Det är viktigt att vi har med oss detta att Gud inte behöver strida för makten över vår värld och tillvaro. Han är alltings skapare och Herre, han sitter redan på tronen och har all makt i himmel och på jord.

Jesus säger i missionsbefallningen att han har blivit given all makt i himlen och på jorden (Matt 28:18). I kraft av det befaller sedan Jesus sina lärjungar och därmed också dig och mig idag: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar.” (Matt 28:19) Det ska vi göra, inte för att Jesus ska få all makt, utan för att Jesus redan har all makt, och vill att varje människa ska komma till insikt om vem han är och vad han har gjort.

Men makten har Jesus redan, den har han blivit given av Fadern. Det visar Jesus när han säger att allt har min Fader anförtrott åt mig (Matt 11:27), och när han säger att Fadern älskar Sonen och har lagt allt i hans hand (Joh 3:35). Basen för Guds rike och vår del i och vårt uppdrag i det riket är att Gud redan har all makt.

Sedan får vi veta om Gud, Herren, att han ler och att han ser på dem med löje. Sådan är alltså Guds reaktion på människans upproriskhet – han oroar sig inte över sådant, eftersom han är den som tronar i himlen. Guds makt kan inte rubbas. Också på andra håll i Psaltaren beskrivs hur Gud reagerar på liknande sätt i sådana sammanhang (se Ps 37:13 och 59:9). Guds reaktion visar på det absurda i att en människa tror sig kunna sätta sig över eller sätta ur spel det som Gud har beslutat och fastställt.

Men: Gud reagerar på fler sätt inför människans uppror. Jesus berättar till exempel en liknelse om en son som överger sin far, vandrar bort ifrån honom och slösar bort allt han fått av sin far på ett destruktivt liv. När sonen till sist kommer tillbaka hem, berättar Jesus om hur fadern på långt håll får syn på sonen, fylls av medlidande med honom, springer honom till mötes, omfamnar och kysser honom (Se Luk 15:11–32). Det är också Guds reaktion på människans vandrande bort ifrån honom: en intensiv längtan efter att vi ska komma tillbaka. På så sätt är till och med Jesus själv en Guds reaktion på människans uppror emot honom. Jesus säger det själv, om sig själv, att Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det (Luk 19:10).

+

Bön: Jag tackar dig, Gud, för att du redan har all makt i himmel och på jord. Hjälp mig att oberoende av tid, plats och situation förtrösta på att det verkligen är så. Tack för din fullkomliga makt, och tack för din fullkomliga längtan efter att varje människa ska känna igen och ta emot dig som sin himmelske Far. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Cinematic Piano | LIGHTS by Alex-Productions | https://www.youtube.com/channel/UCx0_M61F81Nfb-BRXE-SeVA
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: