Psaltaren 2:2

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

Jordens kungar reser sig och furstarna gaddar sig samman mot Herren och hans smorde.”

– Ps 2:2

När Ps 2:1 talar om världen som en plats fylld av oro och uppror, och av tomma ord och meningslöshet i största allmänhet, talar dagens vers om ett mera specifikt och organiserat uppror. Den vers vi stannar till vid idag beskriver hur Jordens kungar reser sig och furstarna gaddar sig samman, och de gör det mot Herren och hans smorde.

Vilka är då dessa jordens kungar och furstar? Det är rimligt att tänka att den frågan har olika svar i olika tider. Vi får anta att Kung David, när han skrev dessa ord, tänkte på specifika jordiska kungar. Men kung Davids ord om sin egen tid gäller lika mycket i andra tider, också i den tid som är just nu. De Jordens kungar och furstar som dagens vers handlar om, är människor och sammanhang med makt och inflytande, som på olika sätt motarbetar Gud och allt det goda som har med honom att göra. Sådana människor och sammanhang finns i varje tid, också i den här tiden.

När kung David skriver att de som motarbetas är Herren och hans smorde, kan också det ha olika betydelser i olika tider. Herren är givetvis Gud i varje tid, men hans smorde kan förstås på flera sätt. Dels kan den smorde syfta på David själv, som var Herrens smorde eftersom han blivit smord till kung av Herrens profet Samuel (se 1 Sam 16:1–13). Men begreppet Herrens smorde syftar också på Jesus. Ordet smord heter på hebreiska Messias och på grekiska Kristus, och Jesus omtalas ju ofta med dessa båda ord eller namn.

Att Jesus möts av mycket motstånd, och att många med makt och inflytande gaddar sig samman mot honom, får vi en lång rad exempel på i evangelierna. Jesus pekar till och med på att det står skrivet att människosonen ska lida mycket och bli föraktad (Mark 9:12). Att lida finns med i själva kärnan av Jesu uppdrag i evangelierna och för mänskligheten – Det är han som är Herrens lidande tjänare (se Jes 53) som kommit för att ge sitt liv till lösen för många. (se Mark 10:45).

Detta är också något som påverkar den som vill vara kristen i varje tid, också i denna tid. Jesus talar på flera ställen om att de som följer honom kommer att stöta på motstånd, och till och med bli hatade av alla för mitt namns skull (se Matt 10:22, Mark 13:13, Luk 21:17). På så sätt handlar den vers vi idag stannat till inför också om oss.

Men samtidigt behöver vi se, att allt detta är något tillfälligt. Den som blir motarbetad av jordens kungar och furstar, behöver bli påmind om att varje kristen tillhör honom som är alla konungars kung och alla herrars herre (1 Tim 6:15). För den som går igenom tider av kamp och motstånd, kunde det kanske vara till hjälp att stanna upp inför Jesu ord i Matt 10:25 att lärjungen skall vara nöjd om han får det som sin lärare och tjänaren om han får det som sin Herre. Men också inför Jesu ord till alla sina lärjungar i varje tid: I världen får ni i lida, men var inte oroliga, jag har besegrat världen (Joh 16:33).

+

Bön: Jag tackar dig, käre Far, för din Son Jesus Kristus, och för att han är alltings och varje tids Kung och Herre. Låt den insikten få bli alltmer levande för mig, inte minst i de tider då jag själv möter motstånd för ditt namns skull. Hjälp mig att ha blicken fäst på dig, så att jag allt tydligare ser, att du har gått före mig också i lidandet. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

a promise by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

En tanke på “Psaltaren 2:2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: