Psaltaren 2:1

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

Varför är folken i uppror, varför detta gagnlösa mummel?” – Ps 2:1

I den vers som vi stannar till inför idag finns två frågor: Varför är folken i uppror och varför detta gagnlösa mummel? Bakom dessa frågor ryms en upptäckt. Den som skrivit dem har sett sig omkring i tillvaron och upptäckt det som också du och jag kan upptäcka, nämligen att folk och människor är i uppror, och att det i världen pågår ett gagnlöst mummel – det vill säga: det talas många tomma ord. Med andra ord: det finns i tillvaron så mycket av oro och upproriskhet, av meningslöshet och tomma ord.

Vi får i denna psalm ingen information om dess författare, men när dagens vers långt senare citeras i en bön som bes i en svår tid i den första kristna församlingen, då får vi veta att detta är ord som den helige Ande talat genom vår fader David (Apg 4:25). Och denna koppling påminner oss om något viktigt, nämligen att den vers vi stannar till vid idag, talar om något som är sant i varje tid. Dagens vers talade sanning när den skrevs av kung David för snart 3000 år sedan, den talade sanning när den citerades i den allra första församlingen för snart 2000 år sedan, och den talar sanning idag. Också i vår tid är folken i uppror, också idag pågår ett gagnlöst mummel i världen.

Men vid sidan om att konstatera detta, så ställer kung David en fråga: Varför är det på det här sättet? Varför är folken i uppror, varför detta gagnlösa mummel? Det finns ett svar på den frågan, och det är att hela mänskligheten befinner sig i uppror mot Gud och på vandring bort ifrån honom. Det uppror mot Gud som är synligt och tydligt också idag, och som också pågår inom oss, har pågått sedan de första människorna föll för frestelsen att äta av kunskapens frukt i tron att de själva då skulle bli som gudar. Den händelsen, som brukar kallas syndafallet, kan man läsa om i 1 Mos 3. Det finns alltså ett svar på och en bakgrund till frågorna i versen vi idag stannar till vid.

Men även Gud har, i sin tur, ett svar på mänsklighetens uppror mot honom. Eller rättare sagt: Gud har i historien gett flera sådana svar. Både lagen (alltså de tio buden och många andra föreskrifter), och profeterna är Guds svar på att mänskligheten valt bort och vandrat bort ifrån honom, och de båda svaren har lett många människor tillbaka till gemenskapen med Gud. Men de har ändå varit ofullständiga svar.

Sedan har Gud gett ytterligare ett svar på vårt uppror: sin egen Son. Det svaret är dels Guds sista, förklarar Jesus när han berättar liknelsen om arrendatorerna i vingården (Mark 12:1-12). Guds svar i och med Jesus är också något som är radikalt annorlunda än det som varit, annorlunda lagen och profeterna. Det förklarar Jesus när han säger att ”Lagen och profeterna hade sin tid fram till Johannes. Sedan dess förkunnas Guds rike” (Luk 16:16). Inte fler lagar eller fler ord genom profeterna, utan honom som visar oss lagens djupaste innebörd (se Matt 22:34-40) och som själv är Ordet (Joh 1:1-5).

Jesus Kristus är Guds sista och största svar till oss. Men det är det enda svar vi behöver.

+

Bön: Idag vill tacka dig, käre himmelske Fader, för att du har gett din mänsklighet, som du älskar, ett svar. Tack för din öppna famn, trots vår bortvändhet ifrån dig. Tack att ditt ord är sant i varje tid och i varje omständighet, och tack att din trofasthet och din nåd är ny och gällande varje dag, också idag. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Winter by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: