Psaltaren 1:6

Du kan också lyssna på denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

Herren är med på de rättfärdigas väg, men de gudlösas väg leder till intet.” – Ps 1:6

När vi nu kommit till den första psaltarpsalmens sista vers, noterar vi att denna psalm slutar som den börjar – genom att tala om en väg. Eller rättare sagt: denna psalm börjar med att tala om en väg, men talar i dagens vers om två vägar, de rättfärdigas väg och de gudlösas väg. Och när vi hör om dessa båda vägar, så förstår vi att vi bör välja den ena, och välja bort den andra. Dagens vers visar på ett gott val, och varnar för ett dåligt.

Det är som vi konstaterade när vi stannade till inför den inledande versen i denna psalm: Bibeln, Guds Ord, vägleder oss som läser, genom att både visa på det som är rätt och gott och uppmuntra oss att välja det, och genom att visa på det som är ont och fel, och varna för det. I den vers vi nu stannat till vid, sker båda dessa saker.

Det är dock inte så särskilt mycket som vi får veta om dessa vägar. Om de rättfärdigas väg sägs bara en enda sak: att Herren är med på den vägen. Det står ingenting om att den skulle vara lättare att vandra än andra vägar, eller för den delen svårare. Det som utmärker de rättfärdigas väg är att Herren är med på den. Det är det enda vi får veta.

Om de gudlösas väg sägs också bara en enda sak – och det är att den vägen leder till intet. Vi får inte heller om denna väg någon information kring vad som kännetecknar den eller hur det är att vandra på den. Det enda vi får till oss är vad som är denna vägs mål – och det är tomhet: vi läser att de gudlösas väg leder till intet.

Också Jesus talar om att vi människor ställs inför ett val mellan två vägar, när han säger till oss: in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. (Matt 7:13-14).

De där båda vägarna beskrivs alltså av Jesus med lite andra ord, han talar om den väg som leder till fördärvet och om den väg som leder till livet. Vi får veta att den port och väg som leder till fördärvet är vid och bred, medan den port och väg som leder till livet är trång och smal. Det vill säga: det tycks vara lättare för människor att välja den felaktiga vägen, än att välja den väg som är rätt.

Och så talar ju Jesus också om en port. Bilden växer med andra ord, och det verkar som om det nu helt plötsligt blir två saker att hålla koll på – båda en port och en väg. Då är det gott att tänka på att Jesus visar oss både porten och vägen – det gör han när han visar oss att det är han själv som är dessa båda saker. Jesus säger om sig själv att Jag är grinden. Den som går in genom mig skall bli räddad (Joh 10:9) och att Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig (Joh 14:6).

Jesus säger detta om sig själv, så att vi aldrig behöver fundera på var vi ska ha vårt fokus. Herren är med på de rättfärdigas väg, påminner dagens vers oss. Jesus påminner oss att han är både ingången och den som vi ska vandra på och med, både grinden och vägen.

+

Bön: Så tackar jag dig, käre himmelske Fader, för att den port och den väg som leder till det nya livet hos dig, att det är din Son, Jesus Kristus. Tack att Jesus säger detta så tydligt. Jag ber nu att det skulle få bli tydligt också i mitt liv och i mitt inre. Led mig på den väg som leder till dig. Det ber jag i Jesu namn. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Otjánbird Pt. I by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: