Psaltaren 1:3

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

”Han är som ett träd planterat nära vatten – det bär sin frukt i rätt tid, aldrig vissnar bladen. Allt vad han gör går väl.” – Ps 1:3

Vi vandrar vidare genom psaltarens första psalm, och får idag till oss att den som ”har sin lust i Herrens lag och läser den dag och natt” (Ps 1:2), den människan ”är som ett träd planterat nära vatten”. Det är nog ganska lätt att förstå att bilden av en människa som ett träd planterat nära vatten är en positiv bild – det är något eftersträvansvärt för en människa att vara lik ett sådant träd. Samtidigt är det intressant att fundera vidare över detta. Om ett träd är planterat nära vatten, vad får det för betydelse, vad gör det för skillnad: för rötterna, för stammen, för grenarna, för bladen, för frukten?

I versen som vi stannat upp vid idag läser vi att det där trädet bär sin frukt i rätt tid, och att aldrig vissnar bladen. Med andra ord: Det där trädet berikar sin omgivning, uppfyller sitt djupaste syfte, genom att det bär sin frukt. Det bär inte någon annans frukt, utan det bär sin frukt. Och det bär denna sin frukt i rätt tid. Inte när som helst, inte hela tiden, utan i rätt tid. Båda dessa saker kan vara värda att fundera över utifrån att du och jag är kallade att vara som träd planterade nära vatten: då bär vi vår frukt, i rätt tid. Men djupast sett är det bara Gud som vet vad som är din och min frukt, och när det är rätt tid för den. Det som kommer an på oss är att vara planterade nära vatten.

Vi får också veta om det där trädet att aldrig vissnar bladen. Det vill säga: oberoende av årstider, klimat och andra omständigheter, så finns hos det där trädet något som inte bara överlever, utan till och med grönskar, också när förutsättningarna är dåliga. Trädet kan ha ett sådant ständigt grönskande lövverk, eftersom kopplingen till vattnet är så stark. Då spelar andra omständigheter mindre roll.

Detta sätt att tala om en människa hittar vi också på andra ställen i Guds Ord. Den hårt prövade Job säger i ett sammanhang att han längtar tillbaka till en tid, då ”mina rötter nådde till vattnet,” och ”daggen vilade på mina grenar” (Job 29:19). I en välsignelse över Israel får profeten Jesaja förmedla att Gud ska låta sitt folk ”skjuta upp som grönskande popplar, som pilträd vid vattenströmmar” (Jes 44:4). Och profeten Jeremia får förmedla att den som sätter sin lit till Herren ”blir som ett träd planterat nära vatten. Det sträcker sina rötter mot bäcken. Det har inget att frukta av hettan, bladen är alltid gröna. Det ängslas inte under torra år, upphör inte att bära frukt” (Jer 17:8).

Vad som då är avgörande att förstå, är att vattnet, som vi ska vara planterade nära, det vattnet är Kristus. Han säger att den som är törstig ska komma till honom och dricka (Joh 7:37), och att han är den som kan ge oss levande vatten (Joh 4:10). Det är det vattnet, Jesus själv, som gör att vi kan bära vår frukt i rätt tid, frukt efter Guds vilja och i Guds tid, och det är det vattnet som gör att något börjar växa fram, som är ständigt grönskande. Det är nära källan Jesus vi behöver vara planterade och ha våra rötter.

+

Bön: Så tackar jag dig, käre himmelske Fader, för att du vill göra mig lik ett träd som är planterat nära vatten. Tack, Herre, för att du i Jesus Kristus ber oss att komma till dig och dricka, för att du har det levande vattnet. Hjälp oss att också verkligen göra det – dra mig med din helige Ande allt närmre dig. Det ber jag i Jesu namn, Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Sunset Landscape by Keys of Moon | https://soundcloud.com/keysofmoon
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

En tanke på “Psaltaren 1:3

  1. Tack för en så bra Bibelfördjupning (meditation)
    Lyssnat på alla tre söndagarna och fler gånger, så tack för detta goa intiativ, ger mycket Frid och önskar er Frid och en välsignad vecka

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: