Psaltaren 1:2

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

”Lycklig den som … har sin lust i Herrens lag och läser den dag och natt.” – Ps 1:2

Psaltaren inleds med en tvådelad beskrivning av en människa som är lycklig. Igår fick vi ta del av den första halvan: den människa är lycklig som inte följer de gudlösa, inte går syndares väg och inte sitter bland hädare. Idag får vi höra den andra delen: ”Lycklig den … som har sin lust i Herrens lag och läser den dag och natt.”

Denna tanke, att det är en källa till glädje och lycka att närma sig den lag som Gud har gett människan, den tanken återfinns också i andra psaltarpsalmers inledningar (se t.ex. Ps 112 & 119) och på andra håll i Ordet (se t. ex. Jos 1:8).

Termen Herrens lag kan syfta på såväl de tio budorden (2 Mos 20:1-17), som på de fem Moseböckerna, Gamla Testamentet eller Bibeln i sin helhet. Vi gör klokt i att uppfatta Herrens lag som hela Bibeln, för även om långt ifrån hela Bibeln utgörs av lagar i vanlig bemärkelse (det vill säga bestämmelser kring vad vi får och inte får göra), så är Bibeln, i sin helhet, en helhet som vill och kan leda oss till Gud och visa oss hans vilja och kärlek, på samma sätt som en lag kan och vill vägleda oss. Vi bör alltså ha hela Bibeln i åtanke, när det talas om att ha sin lust i Herrens lag.

Men vad innebär det då att ha sin lusti Herrens lag? Det måste handla om mer än att bara vara svalt intresserad. Att ha sin lust i något måste också vara mer än att bara göra något av fri vilja, och mer än att bara göra något för att det är viktigt eller roligt. Att ha sin lust i något måste snarare vara att inte kunna hålla sig borta från det där som man har sin lust i, att hela tiden ägna sig åt eller längta efter att ägna sig åt just det där. Vad det handlar om är att vara ständigt upptagen av, helt beroende av, Herrens lag.

Den människa som har en sådan lust till Herrens lag, den människan läser den dag och natt. Det är mycket få saker vi människor ägnar oss åt både dag och natt. Det enda vi gör så oupphörligt och hela tiden är att andas, och faktum är att just andningen är en utmärkt bild för hur vi människor bör förhålla oss till Ordet, till Bibeln. Vår relation till Herrens lag, det vill säga till Bibeln, bör vi uppfatta som lika viktig som att andas.

Men skillnaden mellan beroendet av Herrens lag och beroendet av att andas är att beroendet av Herrens lag kan och får vara både något inte bara livsviktigt, utan dessutom något medvetet och något lustfyllt. Det är sällan som vår andning blir något medvetet och än mindre lustfyllt, men: Har du någon gång behövt hålla andan riktigt länge, så vet du hur gott det kan kännas att få ta ett riktigt djupt andetag. Och om du har haft eller just nu har svårt för att andas, då vet du alldeles tydligt hur mycket man kan längta efter att få andas normalt. Som något livsviktigt, som något lustfyllt, och som något att göra djupt medvetet – så bör vi närma oss Herrens lag, Guds Ord, Bibeln. Låt oss be Gud om hjälp med det, för den hjälpen ger han så gärna.

+

Bön: Tack, Herre, för att du med din helige Ande vill hjälpa mig att närma mig dig och ditt ord på just det där sättet, som något livsviktigt och något lustfyllt. Hjälp mig också till medvetenhet i mitt liv med dig, Herre, och till medvetenhet i allt vad jag gör, tänker och säger, så att allt blir till din ära. Amen.

+

Angående musiken i inspelningen:

Evening Improvisation (with Ethera) by Spheriá | https://soundcloud.com/spheriamusic
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY-SA 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: