Psaltaren 1:1

Du kan också lyssna till denna andakt/meditation genom att klicka här.

+

”Lycklig den som inte följer de gudlösa, inte går syndares väg eller sitter bland hädare.”Ps 1:1

+

Den som fått uppdraget att vägleda andra (till exempel föräldrar och lärare) behöver använda både ordet Ja och ordet Nej, både uppmaningen gör och uppmaningen gör inte. Annorlunda uttryckt: Den som har fått uppgiften att vara någon annans vägvisare, behöver både peka ut den väg som är rätt, och varna för de vägar som leder fel.

På samma dubbla sätt arbetar Guds Ord, när det vägleder den som läser det: genom att både visa den rätta vägen och uppmuntra människor att följa den, och genom att visa på de andra vägarna, och varna för dem. Det är på det senare sättet som Ordet arbetar här i Psaltarens allra första vers: genom att visa oss vad vi inte ska göra: vi ska inte följa de gudlösa, inte gå syndares väg, inte sitta bland hädare.

Den människa som inte gör dessa saker beskrivs som lycklig. Det är intressant att stanna till inför: den människa som gör såhär beskrivs inte som duktig eller godkänd eller tillräcklig, utan som lycklig, och det påminner oss om vad Ordet vill göra med oss: det vill göra oss lyckliga. Inte duktiga eller godkända eller tillräckliga, utan lyckliga. Lyckliga på djupast möjliga sätt – lyckliga i, genom och utifrån tron på Gud.

Ordets uppgift är att leda oss till Gud, att väcka och stärka vår tro på och kärlek till honom som redan känner och älskar oss. Det är just då, och bara då, som människor är på djupet lyckliga: när vi tror på, lär känna, litar på, älskar Gud. När vi i tro finner och lär känna honom som redan känner oss. Gud kan och vill genom sitt ord leda oss fram till den punkten och bevara oss där. Ibland, som i dagens vers, sker det genom att vi visas de vägar som vi inte ska vandra.

Varje gång Ordet visar och varnar oss för de felaktiga vägarna, är det gott för oss att stanna till inför och reflektera över att det också finns en väg som är den rätta. Också den vägen visar Guds Ord för oss. Så när dagens vers varnar för att följa de gudlösa, kan vi låta tanken gå till orden som Jesus sade många gånger och till många människor, och som han fortfarande säger, orden: Följ mig (t.ex. i Mark 1:17).

När dagens vers varnar oss för att gå syndares väg, kan vi låta tanken gå till Jesu ord om den väg som leder till livet (Matt 7:14). När dagens vers varnar för att sitta bland hädare, kan vi stanna till inför att vi på andra håll i bibeln uppmuntras att vara i sammanhang där Gud istället blir ärad (t. ex. Ps 68:27). På så sätt blir dagens psaltarvers en påminnelse till oss om att våra sammanhang spelar roll. Lycklig den som får vara med i ett sammanhang där man blir hjälpt och uppmuntrad till att ära Gud!

+

Bön: Tack, käre Far, för en ny dag och ett nytt år. Tack för att ditt Ord visar vägen till det som är sann lycka, till tron på dig, till tryggheten i dig, till att lära känna dig. Tack att du vill vägleda mig och alla människor genom ditt ord. Tack för att du i ditt Ord både varnar för de vägar som är fel, och visar den rätta vägen. Hjälp mig att ta vara på den gåvan, den här dagen och det här året. Det ber jag i Jesu namn. Amen.

+

Angående musiken i ljusinspelningen:

Calm and Peaceful by LesFM | https://lesfm.net/relaxing-background-music/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: