2020-10-21: Morgonandakt

Onsdag, 21 Oktober, 2020.
Psalm 2 – ”Herren, vår Gud är en konung”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Herre, himmelske Fader, du som ser och förstår min längtan efter dig bättre än jag själv gör, kom mig nu nära, och tala till mig de ord som du bättre än alla vet att jag behöver höra. I Jesu namn, Amen.

Bibelläsning – Psaltaren 45:1-10

För körledaren. Av Korachs ättlingar, en dikt, en kärlekssång. Mitt hjärta brusar av härliga ord, jag sjunger en sång till kungens ära, min tunga är en snabb skrivares penna. Skönast är du bland människor, ur din mun flödar ljuvligt tal. Därför har Gud välsignat dig för evigt. Fäst svärdet vid din sida, o hjälte, i höghet och majestät! Vinn seger! Dra ut för sanning och rätt! Din starka hand skall utföra bragder. Folken stupar för dig, dina vässade pilar sitter i hjärtat på dina fiender, konung. Din tron, gudomlige, består i tid och evighet, din kungaspira är rättens spira. Du älskar det rätta, du hatar orätt. Därför har Gud, din Gud, smort dig med glädjens olja mer än dina likar. Av myrra, aloe och kassia doftar dina kläder, du gläds åt strängars klang från elfenbensgemaken. Kungadottern står bland dina skatter, i Ofir-guld står bruden på din högra sida.

Andakt

Det här är en psalm som får sitt tema redan i psalmistens inledande kommentar: jag sjunger en sång till kungens ära. Det är en psalm som lyfter fram kungen som den främste bland människor och den kärlek folket skulle ha till honom.

I 2 Samuelsboken 7 lovar Gud att det alltid ska sitta en ättling till David på Israels tron. Kungen hade uppdraget att representera Guds kungamakt på jorden. Alltså hade Gud stora förväntningar och krav på kungen. I den antika världen var kungen den som styrde sitt folk med järnhand. De var praktiska diktatorer som kunde göra vad de ville. Israel hade också fått ett skräckexempel i kung Saul. Men David skulle vara en annorlunda kung, och Davids ätt skulle vara annorlunda.

Det står i psalmen att Gud välsignat kungen att vara annorlunda. Det lyfts fram att kungen ska dra ut i strid och segra, inte för sin egen ära, utan för sanning och rätt. Kungen skulle alltså inte gå i krig för att vinna saker för sin egen skull, utan för Guds. Det står också att kungens spira ska vara rättens spira, han skulle vara bekymrad om rättvisan. En kung kunde stifta vilka lagar han ville, men Davids ätt skulle stifta lagar efter Guds Lag.

Den här psalmen kan tyckas vara långt ifrån vår verklighet, men i Hebreerbrevet 1:8-9 lär vi oss att den här psalmen är tillämpbar på alla Davids ättlingar, alltså även Kristus. Jesus var av Davids ätt och därmed den slutgiltige som psalmen handlar om. Jesus är den som inte bara representerar Guds makt på jorden, utan var Gud på jorden. Han la undan sin egen gudomliga prakt och vann seger, inte i krig, utan genom att dö på ett kors. Han kunde ha låtit rättvisan ha sin gång och straffat oss människor för våra synder, men väljer att låta det straffet drabba honom själv. Jesus var en annorlunda kung och förblir så i evighet.

Bön

Vi tackar Herre, för att du är en kung som älskar ditt folk. Tack för att vi genom Jesus Kristus kan veta att du älskar oss och vill ge oss allt vi behöver. Vi ber att vi, likt psalmisten, ska ära och älska dig.

Vi ber också idag om ditt förbarmande över din värld och din mänsklighet, om kraft till de försvagade, vägledning till de vilsna, glädje till de nedstämda, frid till de oroliga. Låt din närvaro prägla oss och vår tjänst för dig. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre, Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd från herren Jesus åt alla. (Upp 22:21)

Tack till vännen Måns Norrsén, präst i Markaryd, som skrivit andakten denna morgon.

%d bloggare gillar detta: