2020-10-21 Kvällsandakt

Onsdag, 21 Oktober, 2020.
Psalm 35 – ”Din spira, Jesus, sträckes ut”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Herre, öppna mitt hjärtas öra, till att höra de ord som du vill tala till mig, de ord som du så väl vet att jag behöver. Öppna mig för din närvaro, för ditt namns skull. Amen.

Bibelläsning – Psaltaren 45:11-18

Hör, min dotter, lyssna och lär! Glöm ditt folk och din släkt! Kungen åtrår din skönhet, han är din herre, böj dig för honom! Dotter av Tyros, de rika bland folket skall söka din gunst med gåvor. I all sin prakt träder kungadottern in, av guldbrokad är hennes klänning. I lysande färger förs hon fram till kungen, fram till dig, följd av tärnor, hennes väninnor. De förs fram under glädje och jubel, de tågar in i kungens palats. Dina söner skall träda i dina fäders ställe, du gör dem till furstar i hela världen. Jag vill föra ditt rykte till kommande släkten. Ja, folken skall prisa dig nu och för evigt.

Betraktelse

Den här delen av psalmen visar att den är tänkt som en bröllopspsalm, en psalm som sjungs eller läses vid kungliga bröllop. Just i den här delen tilltalas bruden, den blivande drottningen. Trots att vi inte är av kungligt blod finns det många lärdomar för oss ändå, varav vi ska koncentrera oss på en.

Det första som den blivande drottningen uppmanas att göra är att glömma sitt folk och sin släkt. Det visar att hon kommer från ett annat folk. Det har inte varit ovanligt i historien att kungliga familjer gifter sig över geografiska och kulturella gränser, så även i antika Israel. När drottningen blev just drottning var hon inte längre del av sitt ursprungsfolk utan skulle vara kungens äkta hälft och del av sitt nya folk. När psalmisten uppmanar den blivande drottningen att glömma sitt folk menar han alltså att det är dags att byta lojalitet.

När vi tror på Jesus uppmanar vi på samma sätt att byta lojalitet. Vilken bakgrund vi än har, vad vi än varit med om vill Jesus ha vår fulla uppmärksamhet. Bland alla lojaliteter och prioriteringar vi har måste vi sätta honom främst, för han har satt oss främst. Han är den som hämtar oss från ett annat folk och gör oss till sina egna.

Förbön

Tack, Herre, för att vi får tillhöra dig. Tack för att du älskar oss och gjort oss till dina. Vi ber att vi ska hålla dig främst bland alla de olika lojaliteter vi har, så att vi alltid söker din vilja först.

Vi ber också denna kväll om ditt förbarmande över alla människor, hela din värld och allt som är i den. Låt din frid omsluta allt och alla som nu går till vila, särskilt dem som plågas av sömnsvårigheter, oro och ångest. Ge styrka och uthållighet åt alla som arbetar denna natt, kom och var hos dem på ett särskilt sätt. Låt din välsignelse och närvaro denna natt prägla alltmer av vad som sker i världen. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd och frid från honom som är och som var och som kommer. (Upp 1:4)

Tack till vännen Måns Norrsén, präst i Markaryd, som skrivit andakten denna kväll.

%d bloggare gillar detta: