2020-10-13: Morgonandakt

Tisdag, 13 Oktober, 2020.
Psalm 173 – ”Din frid skall aldrig vika”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Jesus, kom och var mig nära. Omslut och stilla mig nu i din frid och kärlek. Amen.

Bibelläsning – Psaltaren 38

En psalm av David, till påminnelse. Herre, tukta mig inte i din vrede, straffa mig inte i din harm! Dina pilar har trängt in i mig och din hand vilar tung på mig. Ingenting är helt på min kropp för din vredes skull, ingenting är friskt i mig för mina synders skull. Min skuld har växt mig över huvudet, den är en börda, för tung för mig. Mina sår stinker och varas för min dårskaps skull. Jag är krokig och böjd, dagen lång går jag sörjande. Höfterna brinner av smärta, ingenting är helt i min kropp. Jag är kraftlös och krossad, jag skriker ut mitt hjärtas jämmer.

Herre, du känner min längtan, mina suckar når fram till dig. Mitt hjärta bultar, mina krafter sviker, mina ögons ljus har slocknat. Mina vänner och grannar skyr min plåga, mina närmaste håller sig borta. De som står efter mitt liv gillrar fällor, de som vill mig ont förtalar mig och tänker ständigt på svek. Jag är lik en döv som ingenting hör, en stum som inte öppnar sin mun. Jag är lik en man som inte hör, en som inte kan svara. Men, Herre, jag hoppas på dig, du skall svara mig, Herre, min Gud. Jag är rädd att de skall skratta åt mig, de som hånar mig när jag snavar. Ty jag är nära att stupa, jag är ständigt plågad. Jag bekänner min skuld, jag sörjer över min synd. Fiender utan orsak har jag många, talrika är de som hatar mig utan skäl. De lönar gott med ont, de är emot mig för att jag sökt det goda. Överge mig inte, Herre, min Gud, dröj inte långt borta!

Betraktelse

Dagens bibeltext verkar vara skriven av en person i djupaste ångest och nöd. Det är en person som verkar stå på den yttersta kanten i livet, i en situation när precis allt och alla verkar gå emot. Även Gud tycks ha vänt sig emot den här personen. Det är med andra ord en ganska desperat person som vi möter. Men även i denna text kan vi ta lärdomar och finna styrka och tröst när livet är hårt. Tröst över vetskapen av att vi inte är själva med att ha det kämpigt. Vetskapen om att det redan för ett antal årtusenden sedan fanns människor som liksom vi, fick kämpa med hopplösa situationer och känslor av förtvivlan. Trots den tillsynes hopplösa situation som psalmen målar upp, så finns det ändå hopp! För även om författaren skriver om sin totala känsla av övergivenhet, till och med från Gud, så finns det ändå en liten del i författarens inre som anar och vet att Gud inte överger. För trots allt, så sträcker personen ut och ropar till Gud. På samma sätt så kan vi vara försäkrade om att hur ensamma vi än känner oss, och hur hopplös situationen än verkar, så kan vi alltid sätta vårt yttersta hopp till vår Gud som aldrig överger och som hör när vi ropar.

Förbön

Gud, vi tackar dig för denna nya dag. Tack för att du är den du är. Tack att du alltid är med mig och aldrig överger. Led mig nu idag och håll mig nära dig i din trygga kärlek.

Vi ber också för dem vi möter idag. Omslut dem i din frid. Ta hand om alla dem som är rädda och kraftlösa. Trösta dem och ge dem styrka att möta dagen. Välsigna vår värld och led oss och alla våra medmänniskor i beslut som värnar om varandra och vår jord. I Jesu namn. Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd, barmhärtighet och frid från Gud fadern och från Jesus Kristus, Faderns son, skall vara med oss i sanning och kärlek. (2 Joh v. 3)

Tack till vännen Ida Mattsson, prästkandidat, som skrivit andakten denna morgon.

%d bloggare gillar detta: