2020-08-19: Morgonandakt

Onsdag, 19 Augusti, 2020.
Psalm 86 – ”O Guds kärlek dina höjder”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

”Herre, du min herde i liv och död, stilla mina sinnen och min själ när jag nu närmar mig dig. Möt mig också den här dagen och den här stunden med din närvaro och ditt tilltal. I Jesu namn. Amen.

Bibelläsning – Johannesevangeliet 17:20-23

Jesus sade: ”Men inte bara för dem ber jag utan också för alla som genom deras ord tror på mig. Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig. Den härlighet som du har gett mig har jag gett dem för att de skall bli ett och för att liksom vi är ett, jag i dem och du i mig, de skall fullkomnas och bli ett. Då skall världen förstå att du har sänt mig och älskat dem så som du har älskat mig.”

Andakt

När vi närmar oss slutet av Jesu överprästerliga förbön måste vi slås av det otroliga att vi, 2000 år senare, är böneämnet. Jesu bön är för ”alla som genom deras ord tro på mig.” Alla människor genom seklerna som har tillhört den allmänna kyrkan och tror på Jesus.

Det specifika böneämnet Jesus har för oss är att vi ska vara ett. Den här texten brukar användas i ekumeniska samtal och det är förvisso inte fel, men enheten Jesus ber om är samma enhet som Fadern och Sonen har. Det är en enhet där medlemmarna inte förlorar sin identitet. Den kristna enheten kan alltså inte åstadkommas i ett konferensrum där olika samfund och kyrkofamiljer sänt representanter att diskutera teologiska frågor. Istället kommer den kristna enheten av att enskilda kristna troende är ett med varandra, eftersom vi är ett med Fadern och Sonen. Det är en andlig enhet, en mystisk enhet som vi inte kan komma åt genom kommittéer.

Syftet med denna enheten är att världen ska förstå vem Jesus är. Enhet i sig har ingen makt att omvända någon människa, men när kristna spenderar mindre tid på att strida sinsemellan, har vi mer tid att låta Guds kärlek flöda från våra hjärtan till en värld som så desperat behöver den.

Tyvärr faller vi, både enskilda kristna, och den världsvida kyrkan, ofta till korta med att visa denna kärlek. Då måste vi minnas att den yttre enheten inte kommer av något annat än en förnyad kärlek till Gud. Så låt oss be om den.

Förbön

Herre, vi tackar dig för att du ber för oss. Tack för att vi har fått komma till tro på dig och att du har bett för oss sedan innan vi ens fanns till. Tack för att du älskar oss och är oss närmare än vårt eget hjärta. Låt oss få öppnade ögon för att våra kristna bröder och systrar världen över också har denna nära och kärleksfulla relation till dig, så att vi kan lägga undan våra vapen, och istället använda det vi har till att verka för en mer kärleksfull värld.

Vi ber den här dagen också om din ledning och ditt beskydd. Vi ber om det för hela din värld, för vår del av den, för våra sammanhang, för våra närmaste och för oss själva. Kom du och prägla dem alla, på ett nytt och djupare sätt än förr. Låt din välsignelse, din frid och din glädje prägla din skapelse mer och på ett djupare sätt än förut, och visa mig hur jag kan vara med i arbetet för detta. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre, Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd från herren Jesus åt alla. (Upp 22:21)

Tack till vännen Måns Norrsén, präst i Markaryd, som skrivit andakten denna morgon.

%d bloggare gillar detta: