2020-08-11: Morgonandakt

Tisdag, 11 Augusti, 2020.
Psalm 217 – ”Gud för dig är allting klart”.

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Gud, hjälp mig nu att stilla mig inför dig så att jag i mitt hjärta kan ta emot vad du idag vill ge. Amen.

Bibelläsning: Johannesevangeliet 13:36-38

Simon Petrus frågade: »Vart går du, herre?« Jesus svarade: »Dit jag går kan du inte följa mig nu, men längre fram skall du följa mig.« Petrus sade: »Herre, varför kan jag inte följa dig nu? Jag skall ge mitt liv för dig.« Då sade Jesus: »Du skall ge ditt liv för mig? Sannerligen, jag säger dig: tuppen skall inte gala förrän du tre gånger har förnekat mig.«

Betraktelse

Under den måltid som Jesus och lärjungarna ätit, har Jesus gjort och sagt en del märkliga och förvånande saker. Jesus har tvättat lärjungarnas fötter, gett dem ett nytt bud och berättat att han kommer lämna dem. Samtalet mellan Jesus och Petrus kan sedan först verka vara lite väl hårt och orättvist. Petrus säger att han vill följa Jesus, men blir ganska så rejält avisad. Men om vi läser och begrundar texten ännu en gång, så går det att hitta några goda och uppmuntrande budskap.

Petrus lovar ivrigt att han ska gå med Jesus ända in i döden, men får veta att han redan samma kväll ska förneka att han överhuvudtaget känner Jesus. Petrus är en lärjunge som har en längtan efter att följa Jesus, men misslyckas ibland med sin efterföljelse. Det största av dessa misslyckanden är när han tre gånger på samma kväll förnekar sin vänskap till Jesus.

Även om dagens text kanske först låter som en anklagelse från Jesus sida, så är det egentligen det motsatta. Jesus talar visserligen om att Petrus kommer misslyckas med sina stora löften, men samtidigt pekar Jesus också på fortsättningen. Så att Jesus säger det han gör till Petrus är av omsorg. Jesus berättar för Petrus att han redan nu vet vad Petrus kommer att göra, och Jesus vet också hur förtvivlad Petrus kommer att bli över sitt misslyckande och sin svaghet. Därför säger Jesus det han gör och pekar samtidigt på framtiden.

Petrus förnekelse av Jesus är alltså inte slutet på deras relation, även om det verkade så just då för Petrus. Det är just för att möjliggöra en fortsättning på relationen mellan mänskligheten och Gud som Jesus måste göra det han nu är på väg till. Jesus vet vad det är att vara människa, och han vet att människor då precis som nu, kämpar med tro och tillit. Du och jag, precis som Petrus gjorde. Det är just därför som Jesus gav sitt liv för oss, för dig och mig idag, såväl som för Petrus.

Ibland kan vi känna oss otillräckliga och misslyckade, men det är just då som Jesu kärleksgärning för oss får lysa extra starkt, och vi kan vara säkra i det hopp som kommer av att Jesus fullbordade sitt uppdrag från Gud. Därför kan vi idag vara trygga i att det alltid finns en fortsättning på relationen mellan oss och Gud, hur mycket vi än vacklar ibland.

Förbön

Käre far i himmelen, tack för det liv som du gav mig i din son Jesus Kristus. Tack att du aldrig sviker utan bär även när livet är tungt. Tack Herre att du har gått före oss och aldrig lämnar oss, utan alltid har en fortsättning.

Herre Jesus, var med oss denna dag och hjälp oss vandra din väg. Hjälp oss att denna dag se våra medmänniskor med din kärlek, så att vi lyser i vardagen med ditt ljus. Vi ber om detta Gud, genom din son Jesu Kristi namn. Amen.

Välsignelse

Nåd, barmhärtighet och frid från Gud fadern och från Jesus Kristus, Faderns son, skall vara med oss i sanning och kärlek. (2 Joh v. 3)

Tack till vännen Ida Mattsson, Prästkandidat, som skrivit andakten denna morgon.

%d bloggare gillar detta: