2020-08-05: Kvällsandakt

Onsdag, 5 Augusti, 2020.
Psalm 297 – ”Härlig är jorden”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Käre himmelske Fader, kom till mig och gör mig stilla, så att jag kan ta emot det som du vill ge just nu. Öppna mitt hjärtas öra för dina ljuvliga ord. Undervisa mig om din vägar. Amen.

Bibelläsning – Johannesevangeliet 11:28-44

Sedan gick hon hem och kallade på sin syster Maria och viskade: »Mästaren är här och kallar på dig.« När Maria hörde det steg hon strax upp och gick för att möta honom. Men Jesus hade ännu inte kommit in i byn utan var kvar där Marta hade träffat honom. Judarna som var hemma hos Maria för att trösta henne såg att hon hastigt reste sig och gick ut, och de följde efter i tron att hon gick till graven för att gråta där. När Maria nu kom dit där Jesus var och fick se honom kastade hon sig för hans fötter och sade: »Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött.« När Jesus såg hur hon grät och hur judarna som hade följt med henne också grät blev han upprörd och skakad i sitt innersta, och han frågade: »Var har ni lagt honom?« De sade: »Herre, kom och se.« Jesus föll i gråt. Då sade judarna: »Se, hur mycket han höll av honom.« Men några av dem sade: »Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha gjort så att Lasaros inte behövt dö?« Jesus blev åter upprörd och gick till graven. Det var en klipphåla med en sten för öppningen. Jesus sade: »Ta bort stenen.« Den dödes syster Marta sade då: »Herre, han luktar redan, det har ju gått fyra dagar.« Jesus sade till henne: »Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?« De tog bort stenen, och Jesus lyfte blicken mot himlen och sade: »Fader, jag tackar dig för att du har hört mig. Själv visste jag att du alltid hör mig, men jag säger detta med tanke på alla dem som står här, för att de skall tro på att du har sänt mig.« Sedan ropade han med hög röst: »Lasaros, kom ut.« Och den döde kom ut med armar och ben inlindade i bindlar och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sade åt dem: »Gör honom fri och låt honom gå.«

Betraktelse

Marias ord till Jesus är samma som systerns. De har haft fyra dagars sorg, klart att de har upprepat flera gånger att allt hade varit annorlunda om Jesus varit där. Men något händer med Jesus när han möter Maria och alla andra som är ledsna. Jesus blir också upprörd, han gråter.

Jesus är Gud, men Jesus är också människa, och som människa upplever han allt som vi gör, han delar allt som vi gör. Man kunde tänka sig att det är krokodiltårar eftersom Jesus vet vad som ska hända om någon minut, men det är det inte. Jesus gråter och är upprörd över döden. Han är ledsen för att döden finns, han är ledsen för att människor som han älskar ska lida så. Jesus gråter över vårt elände.

När de går till graven ber Jesus att stenen ska lyftas bort från öppningen. När Jesus ber till Fadern gör han det inte för att be om Lasaros uppståndelse, utan med bönen visar han vad syftet med detta underverk är: att människor ska komma till tro på Jesus och få löftet om evigt liv tillsammans med honom. En försmak får de av detta när Jesus ropar på Lasaros. Och Lasaros, som varit död i fyra dagar, kommer ut.

När Jesus ropar på Lasaros att komma ut ur sin grav, så är det samma ord som vi ska få höra en dag då Jesus kallar på oss att komma ut ur våra gravar och få möta Jesus ansikte mot ansikte.

Bön

Herre Jesus, vi tackar dig för att du har upplevt smärta och lidande precis som vi. Tack för att när vi kommer till dig med våra sorger, så vet du vad vi går igenom. Herre, gråt med oss när vi gråtar, sörj med oss när vi sörjer. Rikta våra blickar mot uppståndelsens morgon när vi dör.

Herre, också den här kvällen ber jag om din vägledning och ditt beskydd. Förbarma dig över din skapelse och allt som är i den. Vägled världens ledare och länder, vägled din kyrka och ditt folk. Kom med mer av din fred och frid in i världen, in i den här stunden, och in i varje människas inre, du som är god och trofast. Genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd och frid från honom som är och som var och som kommer. (Upp 1:4)

Tack till vännen Måns Norrsén, präst i Markaryd, som skrivit andakten denna kväll.

%d bloggare gillar detta: