2020-05-02: Morgonandakt

Lördag, 2 Maj, 2020.
Psalm 690 – ”Intet kan mig skilja från Guds kärlek”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Käre himmelske Fader, det är gott att få lita på att du hör oss när vi kommer till dig i bön. Nu ber jag om den stillhet som är av dig, så att jag förstår att du också är här just nu. I Jesu namn. Amen.

Bibelläsning – Romarbrevet 5:6-11

”Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en rättfärdig – kanske går någon i döden för en som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom hans blod skall vi av honom så mycket säkrare bli räddade från vreden. Ty om vi var Guds fiender och blev försonade med honom genom hans sons död, då skall vi, när vi nu är försonade, så mycket säkrare bli räddade genom hans sons liv. Ja inte bara det, vi har vår stolthet i Gud tack vare vår herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har vunnit försoningen.”

Betraktelse

En sak media gör i alla kristider, är att leta efter berättelser som sticker ut i mängden. Positiva nyheter som höjer humöret, framgångssagor trots motgångar, helt enkelt människor som gör något fint. Men av allt som behövs i kristider finns det inget som behövs lika mycket som hjältedåd.

Ett av de första exemplen på hjältedåd under krisen vi går igenom nu en italiensk präst som gav upp sin respirator till förmån för en yngre patient. Detta var en man som tog kärleken till nästan till det yttersta, genom att ge sitt liv för någon annan. I förra veckan uppmärksammades en svensk sjuksköterska som enligt rubrikerna ”Offrade sig för att hjälpa andra”. En sjuksköterska som enligt egen utsaga ville bli frisk så att hon kunde komma tillbaka till jobbet för att fortsätta att hjälpa andra.

Frågan vi ska ställa oss själva, när vi läser om sådana hjältedåd, är: Hade jag gjort likadant? Hade jag varit beredd att visa en sådan kärlek till en medmänniska? Hade jag gett upp min respirator till förmån för en annan? Om du är som jag hade du förmodligen svarat: Det beror på vem jag hade gett den till. Det hade varit stor kärlek om du gett upp din respirator, din möjlighet att överleva till en nära vän, eller ditt barn eller liknande. Men är det ett hjältedåd? För det som gör dessa människor vi läser om till hjältar, är att de ger sina liv till förmån för totala främlingar.

Vad är Jesus då? När Jesus ger sitt liv, så ger han det inte till främlingar. Gud har skapat oss, och känner oss bättre än vi själva gör, vi är inte främlingar. Vi är värre. Vi är fiender. Paulus skriver: ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” Så mycket som vårdpersonalens stora insatser gör för totala främlingar, kan det inte komma i närheten när vi ställer deras hjältedåd bredvid Jesus. Den italienska prästen, den svenska sjuksköterskan, gjorde så klart något beundransvärt, men i slutändan gav de sina liv, för att möjligtvis ge någon annan några år till i livet.

Jesus utför ett hjältedåd som inte bara är för människor som lever i uppror mot honom, han gör det inte bara för att vi ska få leva, han gör det för att vi ska få evigt liv.

Förbön

Käre Fader i himlen, tack för att vi i denna pandemi får se dessa hjältar som i stor kärlek ger sina liv för att andra ska få leva. Men framför allt tackar vi dig för att vi inte behöver frukta vad som kommer när våra liv tar slut, för att din Son gjort det största hjältedådet.

Vi tackar dig också för denna nya morgon. En morgon som erbjuder nya möjligheter för oss att se vår nästas behov. Behov, som vi i din efterföljd kan hjälpa till att fylla. Vi bekänner att vi alltför ofta har skenheliga motiv i vår kärlek till vår nästa. Våra hjärtan har baktankar och ytlighet där du bara har kärlek. Förlåt oss och låt oss vandra i dina barns frihet. Herre, hjälp oss att se nya djup av din kärlek under den här jobbiga tiden. Och låt oss i ord och handling får bära vittnesbörd om det eviga liv som finns hos dig. Genom Jesus Kristus, vår Herre, Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd och frid från honom som är och som var och som kommer. (Upp 1:4)

Tack till vännen Måns Norrsén som skrivit andakten denna morgon.

%d bloggare gillar detta: