2020-04-02: Aftonbön

Torsdag, 2 April, 2020.
Psalm 308 – ”När jag lever har jag dig”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Tack, käre far, att du alltid ser mig, känner mina tankar och hör min böner. Tack att du är nära redan innan jag ropar efter dig. Nu ber jag dig: hjälp mig i denna stund till stillhet, så att jag hör din röst. Amen.

Bibelläsning – Uppenbarelseboken 21:5-6

”Och han som satt på tronen sade: ”Se, jag gör allting nytt.” Och han sade: ”Skriv, ty dessa ord är trovärdiga och sanna.” Och han sade till mig: ”Det har skett. Jag är A och O, början och slutet. Jag skall låta den som törstar dricka fritt ur källan med livets vatten.””

Betraktelse

Den här kvällen ska vi stanna upp inför det faktum att Gud är med hela vägen. Det är budskapet i den här kvällens läsning: att Gud är A och O (det grekiska alfabetets motsvarighet till våra A och Ö), början och slutet. Liknande verser finns på andra ställen i Uppenbarelseboken, att Gud är den förste och den siste (22:13), att han är den som är och som var och som kommer, allhärskaren (1:8). Gud inte bara fanns i början och kommer att finnas i slutet, han inte bara fanns innan början och kommer att finnas efter slutet, han är början och slutet, han är evig.

Gud är med hela vägen, på flera sätt. Han är med hela vägen när det gäller det stora perspektivet: hela tillvarons existens. I Psaltaren 90 talar dess författare Mose till Gud om detta: Du fanns innan bergen föddes, innan jorden och världen blev till. Du är Gud från evighet till evighet.” Gud är, i det stora perspektivet, med hela vägen.

Om vi byter perspektiv till det som är något mindre, det som är ditt och mitt liv, så gäller samma sak: Gud är med hela vägen, från början till slutet. I psaltaren 139 talar psalmisten om hur Gud ser oss och känner oss innan vi är till (Se Ps. 139:13-16). I Johannesevangeliet talar Jesus om hur han är med också efter detta livets slut: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö” (Joh 11:25-26). Gud är med hela vägen, också när det handlar om ditt och mitt liv.

Vi kan byta perspektiv ännu en gång, till det som är den här dagen. Också den här dagen är Gud med från början till slut. Guds nåd och barmhärtighet är ny och verksam varje ny morgon (Klag 3:22-23), men han är också närvarande på dagen och kvällen (Ps 55:17-18) och under natten (Ps 63:7-9). Gud vill följa oss med sin nåd och sin kraft, hela dagen, varje dag, också den här dagen.

Och så kan vi byta perspektiv en sista gång. För Gud är inte bara den som var och som kommer, han är också den som är, precis i den här stunden, just i det här ögonblicket. Gud längtar efter att också just i den här stunden få visa oss både sin närvaro, sina tankar och planer, och sin omsorg. Också precis den här stunden.

Förbön

Gode Gud, du som var och som är och som kommer, tack att du omsluter allt och bär allt, hela tillvaron, men också oss och det vi bär på. Tack att du ser allt, och vet allt, och kan bära allt när vi låter dig bära det. Tack att varje tid och varje stund, då vill du vara nära oss. Hjälp oss att komma till dig med allt vad vi har, och allt vad vi bär.

Käre himmelske Fader, vi ber dig också denna kväll om din närvaro och ditt förbarmande: i världen, i vårt land, i våra sammanhang och i våra liv. Kom till dem som är sjuka med hälsa och helande. Kom till dem som är oroliga med din frid. Kom till dem som vårdar och vishet, omsorg och kraft. Hjälp oss, käre Herre, att leva för dig och varandra, idag, ikväll, inatt, imorgon och alla dagar. I Jesu namn. Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd från herren Jesus åt alla. (Upp 22:21)

%d bloggare gillar detta: