2020-03-29: Kvällsandakt

Söndag, 29 Mars, 2020
Psalm 454:3 – ”Vad skall till tack jag säga, O Herre Jesus min.”

eller: klicka här för en Spotify-lista med lovsång, eller här för en Spotify-lista med stilla musik.

Bön

Herre, kom till oss. Tala ord till oss som vi just nu behöver. Kom med ditt ljus, kom med din sanning. Amen.

Bibelläsning – Psaltaren 103:8-11

”Barmhärtig och nådig är Herren, sen till vrede och rik på kärlek. Han går inte ständigt till rätta med oss, hans vrede varar inte för evigt. Han handlar inte mot oss som vi förtjänat, han ger oss inte våra synders lön. Ty så hög som himlen välver sig över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom.”

Betraktelse

Bland det absolut svåraste att ta till sig i kristen tro är förlåtelsen, att vi är förlåtna av Gud, att alla människor är förlåtna av Gud. Vi kan rabbla likt ett läxförhör: Jesus dog på korset för världens synder, men att det skulle gälla just mig personligen kan vara i det närmaste obegripligt att förstå.

Förlåtelsen är en gåva. Det händer då och då i livet att vi får gåvor, helt vanliga gåvor, som får oss att häpna på alla möjliga vis: ”Men inte ska väl jag ha denna fina present?! Hur visste du att jag önskade mig just detta?!” Samma är det med förlåtelsens gåva. Vi kan inte förstå hur Gud kan förlåta än mindre hur han kan förstå att vi innerst inne önskar oss förlåtelse.

Nu står vi inför att snart fira påsk, kyrkans största högtid. Inget av vårt liv med Kristus hade varit möjligt om inte Jesus hade dött och uppstått den där påsken för ca 2000 år sedan. Påskberättelsen är fylld av personer som lär oss en hel del om förlåtelse. Som Petrus, som förnekade att han kände Jesus (Matt 26:69-75), men sedan fick förlåtelse (Joh 21:15-19). Eller som rövaren på korset, som bad Jesus tänka på honom när han kom med sitt rike, och fick del av Jesu löfte (Luk 23:39-43). Där i dödens närhet är han sedd av Gud, av Jesus själv.

En god vän har beskrivit förlåtelsen så här: Du och jag är genom det Jesus gjort på korset i ett skuldfritt rum. Dit när inte ens våra egna anklagelser. Allt ligger under nådens himmel. Det behöver vi stava på varje dag!

En skuldfritt rum…det är en fantastisk beskrivning. Helt sann och en verklighet att leva i varje dag; Barmhärtig och nådig är Herren, sen till vrede och rik på kärlek. Amen.

Förbön

Käre Gud, gode Fader, du som är Herre över himmel och jord, liv och död, det som varit, det som är, och det som kommer. Vi tackar dig för din barmhärtighet och nåd. Låt din nåd och din förlåtelse bli till vägar som för oss närmre dig. Låt insikten om din kärlek och om att du förlåter också mig få sjunka alltmer också i mitt inre.

Också denna kväll och natt ber vi om ditt förbarmande och ingripande i den värld som du har skapat och älskar. Herre, grip in där sjukdom, död, smärta, ångest och allt annat som inte är av dig råder och brer ut sig. Besök din mänsklighet och dina barn på ett nytt och fördjupat sett i denna tid, du som har det och är den som vi behöver. I Jesu namn. Amen.

Herrens Bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Nåd, barmhärtighet och frid från Gud Fadern och från Jesus Kristus, Faderns son, skall vara med oss i sanning och kärlek. (2 Joh v. 3)

Tack till min vän Kerstin Odeberg som skrivit andakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: