2020-03-28: Morgonbön

Lördag, 28 Mars, 2020
Psalm 219 – ”Jag skulle vilja våga tro.”

eller klicka här för en Spotify-lista med lovsång.

Bön

Himmelske Far, på väg ut i denna dag ber jag dig om din närvaro, din vägledning, och om påminnelser om att tacka och prisa dig för att du är den du är. Och just nu ber om din stillhet och ditt tilltal. I Jesu namn. Amen.

Bibelläsning

”Det är gott att tacka Herren och att lovsjunga ditt namn, du den Högste, att var morgon förkunna din nåd och var natt din trofasthet till toner av tiosträngad harpa, till lyrans klang. Dina gärningar, Herre, ger mig glädje, jag jublar över vad du har gjort. Herre, vilken storhet i ditt verk, vilket djup i dina planer!”

Betraktelse

Den här morgonens ord är underbara ord från någon (vi vet inte vem) som helt uppenbart har erfarenheter, goda erfarenheter, av livet med Gud. I dessa versar uttrycks, som du märker, en djup glädje över Gud och livet med honom. Och det är en glädje över minst två saker samtidigt: dels en glädje över att Gud är den han är, dels en glädje över att Gud gör det han gör. Bibeln, och inte minst psaltaren, är fylld med den här typen av vittnesmål om underbara erfarenheter som människor har gjort kring vem Gud är och vad Gud gör.

Och när du och jag och alla andra människor läser de här berättelserna om människors erfarenheter av Gud, då kan vi reagera på olika sätt. Vi kan höra till dem som kan stämma in i dessa erfarenheter, och säga att: Ja, så är det, sådan är Gud, det är också min erfarenhet att Gud är sådan och handlar och verkar på det här sättet. Om vi hör till dem, oavsett om den erfarenheten kom för en kvart sedan eller för ett halvt sekel sedan, då är det något underbart. Och då finns det två saker vi ska göra: tacka Gud för det vi har fått uppleva av honom, och be om mer av den varan.

Men så kan vi också höra till dem som inte helhjärtat eller kanske inte ens lite grann kan stämma in i detta och kalla de erfarenheter som den här morgonens psaltarversar uttrycker för våra. Vi kan uppleva sådana ord som de ovan som hopplöst önsketänkande, eller som något som andra kan få tillgång till, men inte vi själva. Men också då finns det något vi kan göra: inte så mycket söka Gud, som att ge honom tillfälle att finna oss.

Gud sitter inte långt borta och väntar på att vi själva ska komma på att han finns och kanske går att nå. Istället söker han efter och kallar på varje människa, hela tiden, på grund av sin kärlek till oss, på grund av sin längtan efter att vi ska leva i gemenskap med honom. En gammalt råd från kyrkans allra äldsta tid är att den människa som vill upptäcka (mer av) Gud bör försöka ta till sig det faktum att Gud söker och älskar dig och mig oändligt mycket mer än vad vi någonsin kan söka och älska honom. Jesus talar om att han själv har just den uppgiften: ”Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.” (Luk 19:10). Gud söker, och han finner, och försöker finna mer av dem han redan funnit, också idag.

Förbön

Käre Herre, tack för att du uppsöker och kallar på människor. Tack för att du kommer oss nära, och låter oss få göra underbara erfarenheter av vem du är och vad du gör. Vi ber den här dagen om en större och påtagligare närvaro av dig, i världen och hos oss själva. Tack för att du aldrig slutar söka, aldrig slutar kalla på oss, aldrig ger upp om någon enda av oss.

Inför den här dagen ber vi dig också om ditt ingripande i den värld som du har skapat och älskar. Herre tack att du ser, att du vet om allt som rör sig omkring oss och inom oss. Herre, tack också att du hela tiden drar oss närmre dig. Hjälp oss att inte hålla emot. Hjälp oss att bli stilla och låta oss bli funna av dig. Led oss idag till människor och sammanhang där du genom oss vill gripa in. Led oss idag också på vägen som leder allt närmre dig. I Jesu namn. Amen.

Herrens bön

Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden, såsom i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver, och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet, Amen.

Välsignelse

Väx till i nåd och i kunskap om vår herre och frälsare Jesus Kristus. Hans är härligheten, nu och till evighetens dag, amen. (2 Pet 3:18)

%d bloggare gillar detta: